Bundestagul a respins la limită documentul, cu toate acestea nemţii au fost foarte nemulţumiţi de ideea de colaborarea care nu ar fi trebuit să existe cu un partid extremist.
Candidatul la funcţia de cancelar al Uniunii Creştin-Democrate a fost acuzat că a făcut un pact cu diavolul pentru a trece legea antimigraţie.
160.000 de germani au participat la un miting în Berlin. Îi critică pe creștin-democrați
Friedrich Merz a precizat că nu se pune problema ca partidul său să facă vreo alianţă cu extremiştii, dar formaţiunea politică a încălcat o regulă de aur.
De la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, partidele politice tradiţionale din Germania au stabilit, prin consens, să nu mai lase vreodată la guvernare extrema dreaptă. De aici şi protestele care au urmat votului din Parlament.
Citește și: Un colos auto german ia în calcul închiderea a 30% din fabrici. Are 5.000 de angajați și în România
Sub sloganul 'Punem stavilă!', protestatarii au defilat pașnic purtând pancarte pe care scria 'Afară cu naziștii' sau 'AfD nu este alternativă', referire al numele partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.
Sloganurile l-au vizat și pe șeful partidului conservator CDU, Friedrich Merz, favorit pentru postul de cancelar, care susține o înăsprire radicală a politicii migratorii, unii temându-se că va fi tentat să rupă 'cordonul sanitar' al partidelor politice germane ce refuză orice alianță cu AfD.
O manifestație a avut loc și la Aschaffenburg, în Bavaria (sud), unde un atac ucigaș cu cuțitul într-un parc în această săptămână, imputat unui afgan în situație ilegală, a relansat dezbaterea despre imigrație.
Au existat și incidente
Aproximativ 9.000 de persoane s-au mobilizat, de asemenea, la Halle (est) unde copreședinta AfD, Alice Weidel, a ținut un discurs în cursul căruia a intervenit, prin videoconferință, miliardarul american Elon Musk.
În timpul acestei adunări au avut loc unele incidente, potrivit poliției locale care a anunțat seara deschiderea a 13 anchete penale, în special pentru rănire, lovituri, insulte și împiedicarea traficului rutier. Au fost inițiate proceduri pentru încălcarea ordinii publice împotriva a 21 de persoane care au încercat să treacă cu forța printr-un baraj rutier.
În urmă cu un an, sute de mii de persoane au ieșit pe străzile din Germania timp de câteva săptămâni pentru a protesta față de extremismul de dreapta după dezvăluirea unei reuniuni a membrilor unor cercuri identitare în care s-a discutat despre 'remigrare', expulzarea pe scară largă a străinilor și chiar a cetățenilor germani de origine străină.
De atunci, AfD revendică deschis 'remigrarea', care face parte din programul său.