13.000 soldați din Rusia și Belarus la granița cu țările baltice. Pericol imens de război. Rusia și Belarus vor organiza un exercițiu care oficial face parte a eforturilor celor doi vecini și aliați de a-și extinde legăturile militare pe fondul luptelor din Ucraina.
13.000 soldați din Rusia și Belarus la granița cu țările baltice. Pericol imens de război
Exercițiul Zapad, sau West 2025 va implica peste 13.000 de militari, a declarat Valery Revenko, un oficial al apărării din Belarus. El a adăugat că observatorii de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, un grup de top pentru securitate și drepturi transatlantice, vor fi invitați să monitorizeze exercițiile.
Foto: Profimedia Images
Președintele Alexander Lukașenko, care a condus Belarusul cu o mână de fier de peste 30 de ani și s-a bazat pe subvențiile și sprijinul Kremlinului, a permis Rusiei să folosească teritoriul țării sale pentru a trimite trupe în Ucraina vecină în 2022 și pentru a găzdui unele dintre armele sale nucleare tactice.
Citește și: Alexander Lukaşenko a câştigat alegerile prezidenţiale cu 86,82% în Belarus. „Ultimul didactor”
Zelenski: Putin ar putea ataca NATO
Trupele ruse au intrat în Ucraina din Belarus pe 24 februarie 2022, după un exercițiu comun cu armata belarusă. Ucraina și Belarus au o graniță de 1.084 de kilometri (672 de mile).
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la începutul acestei luni că o acumulare militară rusă în Belarus, care se învecinează cu Letonia, Lituania și Polonia cu membrii NATO, ar putea pregăti terenul pentru un potențial atac. Rusia a negat în repetate rânduri acuzațiile că ar putea ataca membrii NATO.
Citește și: O țară NATO demarează operațiuni militare aeriene la frontiera cu Belarus. Care este scopul?
Revenko a spus că Belarus este deschis pentru inspecții militare reciproce cu Polonia la 80 de kilometri (50 de mile) adâncime una pe teritoriul celuilalt – ceva ce a spus el ar semnala intenția Poloniei de a urmări „legături de bună vecinătate”.
„Dacă Polonia respinge sau ignoră o astfel de acțiune, vom avea o altă părere”, a spus Revenko.
Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni drastice Belarusului din cauza reprimării masive a protestelor după alegerile prezidențiale din 2020 și a deciziei lui Lukașenko de a permite Rusiei să folosească teritoriul țării sale pentru a trimite trupe în Ucraina.
Garanțiile de securitate
În decembrie, Lukașenko și președintele rus Vladimir Putin au semnat un tratat care oferă garanții de securitate Belarusului, cel mai apropiat aliat al Moscovei, inclusiv posibila utilizare a armelor nucleare rusești pentru a ajuta la respingerea oricărei agresiuni.
La acea vreme, Lukașenko i-a cerut lui Putin să desfășoare arme mai avansate în Belarus, inclusiv racheta balistică cu rază intermediară Oreshnik cu capacitate nucleară pe care Rusia a folosit-o pentru prima dată în noiembrie împotriva Ucrainei.
Putin a răspuns că rachetele Oreshnik ar putea fi dislocate în Belarus în a doua jumătate a anului 2025, adăugând că vor rămâne sub controlul Rusiei, dar Moscova va permite Minsk să aleagă țintele.