VIDEO Recomandările de lectură ale unui profesor de română pentru ultima lună de vacanță

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.08.2022 - 18:55
Lectura este necesară pentru toate vârstele - FOTO: Pexels
Claudia Osiceanu

Școala va începe pe 5 septembrie, mai devreme decât în alți ani. Elevii trebuie să înceapă pregătirea pentru noul an școlar, iar una din cele mai eficiente și lipsite de stres metode o reprezintă lectura.

SHARE

Newsweek România a stat de vorbă cu Claudia Osiceanu, profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” București despre necesitatea lecturii și a oferit elevilor câteva exemple de cărți pe care le-ar putea citi în luna rămasă până la începerea școlii. 

„De ce este bună lectura? Aș parafraza o publicație de la începutul secolului al XIX-lea: Foaie pentru minte, inimă și literatură. Lectura este bună pentru minte, căci inoculează cuvinte cu sens, în mentalul nostru, iar cuvintele articulează idei, o gândire clară, vizionară.
Lectura este bună pentru inimă, căci umanizează. Specialiștii au comparat copiii care citesc literatură clasică, cu cei care preferă jocurile pe calculator sau texte noi și au constatat că cei din prima categorie sunt mai empatici. Dacă lectura îi schimbă comportamentul unui copil și-l motivează să prețuiască o floare, un animal, să se bucure de soare, de faptul că natura înverzește, îl face să înțeleagă ce grav e că lumea se confruntă cu crize sociale, medicale, naturale, atunci acesta este folosul lecturii. Lectura este busola cu care mergi pe drumul vieții cu ochii deschiși, conștient, responsabil, implicat.
Lectura e bună chiar pentru literatură, adică este un act moral, căci o ajută să nu moară.

Lectura poate fi alternată și de frecventarea teatrelor, mai ales că destule nu-și întrerup stagiunea și rămân deschise cu reprezentații tematice sau din portofoliul unui actor de referință.

Citește și: EXCLUSIV VIDEO MApN explică misterul sistemelor HIMARS din Focșani: Veneau de la exerciții militare

Le-aș recomanda copiilor să citească basme populare sau culte, legende, proză scurtă, romane, pe acestea nu le-aș clasifica, întrucât copiii trebuie să-și formeze gustul, să le aleagă după preferințe. Ar putea încerca proza fantastică scrisă de Mircea Eliade. O listă de lecturi este mai dificl de făcut. Cum suntem în prag de an școlar, elevii ar putea citi „Narcis și Gură-de-Aur”, romanul scris de Hermann Hesse, despre prietenie și despre rolul mentorului în viața tinerilor.

Inocenții, carte scrisă de Ioana Pârvulescu, o carte despre copilărie. Le-aș sugera trei basme, spectaculoase prin diferența de conținut: Făt-Frumos din Lacrimă, de Mihai Eminescu, Făt Frumos cu Moț în frunte, o parodie, scrisă de Ion Luca Caragiale și Povestea lui Harap Alb, de unde tinerii pot învăța despre modul cum se formează un erou.
Trebuie să știți că ei nu au neapărat nevoie de recomandări de lectură, căci elevii mei și copiii, pe care-i știu din rândul cunoștințelor, chiar citesc. Dar, uneori, preferă literatura facilă, la modă, comercială, nu pe cea clasică”, concluzionează Claudia Osiceanu (foto), profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” București .

Citește și: Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean

Calendarul anului școlar

Anul școlar 2022-2023 are o durată de 36 de săptămâni, fiind cu doar câteva zile de cursuri mai lung decât cel care a trecut. „Școala altfel” și noua „Săptămână verde” au loc în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023.

Structura anului școlar 2022 - 2023 arată astfel:
Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023; vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023; vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te