VIDEO Lista lecturilor obligatorii pentru vacanța de vară întocmită de o profesoară de română

DE Petre Bădică | 31.07.2023 - 09:32

În vacanța de vară, elevii trebuie să citească o serie de cărți pentru a nu pierde contactul cu școala. Cărțile pentru vacanță trebuie să includă povești, dar și lecturi educative.

SHARE

Vacanța de vară nu este doar pentru joacă. Elevii trebuie să citească o serie de cărți educative care să îi țină „în priză” pentru momentul în care se vor întoarce la școală. 

Newsweek România a stat de vorbă cu Claudia Osiceanu, profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” București despre necesitatea lecturii și a oferit elevilor câteva exemple de cărți pe care le-ar putea citi în luna rămasă până la începerea școlii. 

Citește și: Câte cuvinte trebuie să citească un elev pe minut ca să nu ajungă analfabet funcțional

„De ce este bună lectura? Aș parafraza o publicație de la începutul secolului al XIX-lea: Foaie pentru minte, inimă și literatură. Lectura este bună pentru minte, căci inoculează cuvinte cu sens, în mentalul nostru, iar cuvintele articulează idei, o gândire clară, vizionară.

Lista lecturilor obligatorii pentru vacanța de vară întocmită de o profesoară de română

Lectura este bună pentru inimă, căci umanizează. Specialiștii au comparat copiii care citesc literatură clasică, cu cei care preferă jocurile pe calculator sau texte noi și au constatat că cei din prima categorie sunt mai empatici. 

Citește și: Ziua limbii române. 800 de biblioteci închise în 10 ani. Polonia dă 300 milioane $ pentru lectură

Dacă lectura îi schimbă comportamentul unui copil și-l motivează să prețuiască o floare, un animal, să se bucure de soare, de faptul că natura înverzește, îl face să înțeleagă ce grav e că lumea se confruntă cu crize sociale, medicale, naturale, atunci acesta este folosul lecturii. Lectura este busola cu care mergi pe drumul vieții cu ochii deschiși, conștient, responsabil, implicat.
Lectura e bună chiar pentru literatură, adică este un act moral, căci o ajută să nu moară.

Lectura poate fi alternată și de frecventarea teatrelor, mai ales că destule nu-și întrerup stagiunea și rămân deschise cu reprezentații tematice sau din portofoliul unui actor de referință.

Le-aș recomanda copiilor să citească basme populare sau culte, legende, proză scurtă, romane, pe acestea nu le-aș clasifica, întrucât copiii trebuie să-și formeze gustul, să le aleagă după preferințe. Ar putea încerca proza fantastică scrisă de Mircea Eliade. O listă de lecturi este mai dificl de făcut. Cum suntem în prag de an școlar, elevii ar putea citi „Narcis și Gură-de-Aur”, romanul scris de Hermann Hesse, despre prietenie și despre rolul mentorului în viața tinerilor.

Inocenții, carte scrisă de Ioana Pârvulescu, o carte despre copilărie. Le-aș sugera trei basme, spectaculoase prin diferența de conținut: Făt-Frumos din Lacrimă, de Mihai Eminescu, Făt Frumos cu Moț în frunte, o parodie, scrisă de Ion Luca Caragiale și Povestea lui Harap Alb, de unde tinerii pot învăța despre modul cum se formează un erou.
Trebuie să știți că ei nu au neapărat nevoie de recomandări de lectură, căci elevii mei și copiii, pe care-i știu din rândul cunoștințelor, chiar citesc.

Dar, uneori, preferă literatura facilă, la modă, comercială, nu pe cea clasică”, concluzionează Claudia Osiceanu, profesoară de Limba și Literatura Română la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” București .

Cum arată anul școlar 2023 - 2024

Cursuri – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.

Cursuri – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.

Cursuri – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

  • Vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Cursuri – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 12 aprilie 2024.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 13 aprilie 2024 până duminică, 21 aprilie 2024.

Cursuri – de luni, 22 aprilie 2024 până vineri, 21 iunie 2024.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te