VIDEO Ligia Deca: ”Toate salariile din învățământ cresc”. Ce spune despre neconstituționalitatea OUG

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.06.2023 - 12:53
LIgia Deca Foto: captura fb
LIgia Deca Foto: captura fb

Ministrul Educației, Ligia Deca a transmis vineri, 2 iunie, că guvernul garantează o creștere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Ea a spus despre OUG că nu există nicăieri sintagma ”neconstituțională”.

SHARE

Ministrul Educației, Ligia Deca a transmis vineri, 2 iunie, că guvernul garantează o creștere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Ea a spus despre OUG că nu există nicăieri sintagma ”neconstituțională”.

Ministrul Educației explică ce înseamnă creșterea salariului profesorilor și adevărul despre ”neconstiutuționalitatea” OUG

”Ultimele săptămâni au fost un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Munca personalului școlii este una esențială”, a spus Ligia Deca într-o conferință de presă organizată vineri la sediul Ministerului Educației.

Ministrul a mai subliniat că ”la propunerea sindicatelor, prin OUG garantăm o creștere de 1000 lei brut pe lună pentru personalul didactic și de 400 de lei brut pentru nedidactic.  Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade”.

 

Ligia Deca a vorbit și despre o serie de informații false despre ordonanța 45 din 2023.

Citește și: EXCLUSIV Profesorii care nu au semnat pentru grevă fac ore. Elevii pot avea și un singur curs pe zi

”Tot ieri, au apărut și informații neadevărate: una din ele, legată de avizul Consiliului Legislativ. Avizul a fost unul favorabil, fără nicio menționare „neconstituțională”. OUG are toate avizele”, a spus ea Nicăieri nu există sintagma ”neconstituțională”, a subliniat.

”O altă informație falsă - că salariile vor scădea. Confuzia e generată de faptul că în anexă sunt prezentate valorile corespunzătoare gradației 0. Este o convenție contabilă. Vom transmite inspectoratelor informații despre salariile corespunzătoare tuturor gradațiilor - de la 0 la 5.

Toate salariile de bază cresc și se va resimți pentru toată lumea în venitul net, iar sporurile se aplică pe baza mărită: gradația de merit, spor învățământ special de 15%, spor de dirigenție, de 10%, sporul pentru învățământ simultan, indemnizația pentru zonele izolate, sporul de suprasolicitare neuropsihică, sporul pentru activități cu persoanele cu handicap, sporul pentru cei care predau în penitenciare.

Salariul mediu din educație crește de la 1 iunie până la 8.500 de lei brut.

Grila privind acest angajament a fost discutată cu sindicatele. Au rezultat grile care vor fi bază pentru salariile din învățământ, pe princpiul că grila începe de la salariul mediu brut pe economie. Acest lucru se menționează și în nota de fundamentare a OUG”, a mai precizat ministrul Educației.

Cum crește saalriul profesorilor în trei tranșe. Cât primesc debutanții

”Despre etapizările de creștere - în 3 tranșe: 40% de la 1 ianuarie 2024, urmată de alte două tranșe de câte 30% pentru 2025 și 2026. 

Astfel, pentru un profesor cu studii superioare, vechime peste 25 de ani, cu gradație 5, salariul de bază brut după OUG - 8.117 lei. Se adaugă sporul de solicitare neuropsihică, dirigenția, gradația de merit.

Citește și: Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu

Aceste calcule exclud plata cu ora, care se plătește suplimentar, și aceasta fiind raportată la baza crescută.

Debutanții primesc cea mai mare creștere - aproape 25%. Celelalte categorii primesc între 8 și 25%”, a mai spus Ligia Deca.

Noile date pentru înscrierea la BAC și susținerea Evaluării Naționale

„Pentru sutele de mii de elevi care au de susținut Evaluarea Națională și BAC avem nevoie să ne întoarcem la școală. Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenlor naționale. Am prelungit perioada de înscriere la BAC până la 9 iunie.

Evaluarea Națională începe pe 19 iunie. E foarte important să dăm predictibilitate elevilor și să ne întoarcem în clasă. Dacă nu se va întâmpla va trebui să e gândim la prelungiri și reprogramări ale probelor.

Având în vedere importanța ca toți elevii să își poată susține exemenele naționale, rugăm cadrele didactice să ne ajute să finalizeze situațiile școlare și să se întoarcă la școală”, a transmis ministrul Educației.

Potrivit Ligiei Deca, sunt 183.000 elevi de clasa a VIII-a care trebuie să susțină Evaluarea Națională și 142.000 de elevi de clasa a XII-a care trebuie să susțină BAC-ul.

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență pentru majorarea salariilor profesorilor, însă sindicatele au anunțat că nu sunt de acord cu formula găsită și că greva generală va continua, în condițiile în care urmează examenele naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureatul

Urmărește-ne pe Google News

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te