Victimizare. Liviu Pop s-a declarat învins de „baronii manualelor”. Nici Dăncilă nu se simte bine

DE Petre Bădică | Actualizat: 23.10.2019 - 11:47
Inquam Photos

Fostul ministru spune că nu a avut nicio putere, deși în mandatul lui s-a instaurat monopolul Editurii Didactice și Pedagogice pe tipărirea și producția de manuale.

SHARE

Discuția a avut loc în contextul în care nici anul acesta elevii nu au primit o serie de manuale la timp. Manualele de clasa a VII-a de matematică şi chimie lipsesc din școli pentru că nu există un ministru al Educației care să semneze ordinul de aprobare a acestora.

Fostul ministru al Educației a avut un dialog halucinant cu moderatoarea postului Digi 24:

„Liviu Pop: Știu doar de baronii manualelor din Ministerul Educației. Dacă vreți, facem emisiuni în direct despre șpăgile indirecte și directe care se dau și de care și DNA știe, și președintele statului știe.

Reporter: Ministerul acesta e condus de PSD de...

Liviu Pop: Nu e condus de PSD, e condus de baronii manualelor, din 2011. Noi ne-am perindat pe acolo câte șase luni, cinci luni.

Reporter: Guvernările stau și se uită la mafie?

Liviu Pop: În zona manualelor și a auxiliarelor, tentaculele baronilor sunt bine infiltrate. Știe și președintele.

Reporter: Premierul știe?

Liviu Pop: Toți premierii știu. Și toți miniștrii Educației știu.

Reporter: Și ce a făcut doamna Dăncilă?

Liviu Pop: Ne luptăm cu ei, ne luptăm în continuare. E o luptă continuă...”, potrivit Digi24.

Citește și: Elevii de clasa VII-a nu au manuale de chimie și matematică

Liviu Pop pare lovit de amnezie

În mandatul său de ministru al Educației, Liviu Pop a dus o luptă cu acești „baroni ai manualelor”, iar de pierdut au avut copiii.

August 2017. Liviu Pop, ministru al Educației la accea dată:  „Săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în Guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile. Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare”.

Au urmat proteste ale editorilor de carte școlară. Numeroși juriști și specialiști au avertizat că legea concurenței este încălcată. 

Septembrie 2017. Ministerul Educației a lansat un compendiu pentru elevii de clasa a V-a, un manual pentru mai multe discipline care să înlocuiască la ore timp de 8 săptămâni manualele specifice fiecărei disciplini care nu au fost încă editate. Compendiul a fost plin de greșeli.

Aprile 2018. Curtea Constituțională a României a decis că Ordonanţa pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, este neconstituţională. Nu a contact pentru Liviu Pop, devenit – între timp – președintele Comisie pentru Învățământ din Senat. 

Iulie 2018. Noul ministru al Educației, Valentin Popa, merge pe drumul deschis de Liviu Pop și anunță că „până la această dată, Editura Didactică și Pedagogică a trimis în teritoriu 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, urmând ca săptămâna viitoare să fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a”. 

Editarea manualelor era parte a unui contract pe bani publici în valoare de 5 milioane de euro. Asta, în contextul în care, Editura Didactică și Pedagogică, beneficiara acestui contract, a funcționat ilegal, potrivit CCR. Dar, așa cum știm din comunism, instituțiile unice, centralizate și fără concurență, funcționează prost. 

Așa s-a întâmplat și în cazul Editurii Didactice și Pedagogice, subordonată Ministerului Educației. Manualele editate au fost dezastruoase.

August 2018. Ministerul Educației recunoaște că există numeroase greșeli în Manualul de geografie și că nu mai pot fi corectate. „În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea căerorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, a precizat ministerul.August 2018. 

Profesorul Stan Stoica publică pe pagina sa de Facebook o serie de erori, deficiențe și neclarități în noul manual de Istorie de clasa a VI-a. Acestea privesc lipsa surselor, nume propriu scrise greșit, hărți eronate. 

În acest context, Ministerul Educației dă, astăzi, un comunicat stupefiant în care arată că „Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care își rezervă dreptul de a îi acționa în instanță pe cei vinovați pentru daunele aduse”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te