Universitatea de Vest din Timișoara, program de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.07.2021 - 09:46
Universitatea de Vest din Timișoara, program de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali / UVT

Universitatea de Vest din Timișoara promovează inițiative și proiecte culturale, în perspectiva anului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

SHARE

Semnalele primite, mai ales după relaxarea restricțiilor legate de pandemie, arată creșterea interesului publicului din țară și străinătate față de obiectivele culturale ale Timișoarei și Timișului.

Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timișoarei, binecunoscut ca cel mai amplu patrimoniu de monumente istorice, arhitecturale și cu valoare simbolică pentru dimensiunile central-europene ale zonei Banatului, aici se mai află multe alte repere culturale, care formează o rețea de obiective de real interes. De curând s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucerește tot mai mult publicul interesat de istoria politică și culturală a României moderne.

La Lugoj, oraș în care patrimoniul cultural și istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie și Arta Plastică în care se regăsește o colecție de pictură reprezentând Școala austriacă și cea contemporană. La Jimbolia, orașul celor șase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, muzeul „Sever Bocu”.

Citește și: David Popovici, locul 7 în finala de la 100 m liber. Va concura și la 50 m liber

În Timișoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timișoarei, un spațiu acum cultural, găzduind Muzeul Național al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timișoara, cu o galerie expozițională spectaculoasă, aflată la mansarda spațiului din Bastion. Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar și cu evenimente și festivaluri reper ale zonei noastre.

Program de studii de scurtă durată

Acesta este contextul în care Universitatea de Vest din Timișoara a decis să pregătească un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali.

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea, a declarat în acest sens: „O hartă a Banatului istoric și cultural, utilă în turismul nou, practicat peste tot în Europa, va fi tot mai solicitată în anii următori, când, știm bine, Timișoara va fi o destinație turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potențial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timișoara și regiunea Banatului le deține. 

Pentru ca să susținem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregătește un viitor program de studii de scurtă durată orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susținerea interesului tot mai crescut al turiștilor interni și externi față de obiectivele din harta culturală a Banatului. Vom da astfel un impuls suplimentar dezvoltării acestor servicii turistice, o nișă de specializare inteligentă atât de necesară Timișoarei și județului Timiș, dar și întregii regiuni.”

Citește și: Încă o medalie pentru România: argint la dublu rame masculin. Tudosă: A venit și ziua asta!

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.