Raportat la vârful pandemiei, un sfert dintre elevi au revenit la cursuri. Cât de sigură e școala

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.06.2020 - 13:14

Numărul elevilor care s-au întors la cursuri este cu 400 de milioane mai mare comparativ cu vârful pandemiei. Însă, peste tot pe glob, neîncredera părinților față de măsurile sanitare luate de autorități se resimte.

SHARE

„Încet, încet vedem că un număr din ce în ce mai mare de copii se întorc la clase. Peste un miliard de elevi nu participă, încă, la cursuri din cauza închiderii școlilor la nivel național sau regional. Peste 70 de țări au anunțat măsuri de redeschidere a școlilor”, arată o analiză UNESCO.

Cum a evoluat numărul elevilor care nu mergeau la școală în 2020

16 februarie 2020. Sub un milion de elevi nu mergeau la școală și doar în China și Mongolia.

26 februarie. Aproximativ 300 de milioane de elevi nu merg la școală. Se alătură Iran și prima țară europeană care închide școli – Italia.

3 martie. Peste 330 milioane de elevi (20% la nivel mondial) stau acasă. Sunt afectate SUA, dar și țări europene precum Franța sau Marea Britanie.

16 martie. Aproape 800 de milioane de elevi, afectați de închiderea școlilor. Unitățile de învățământ sunt închise în mare prte din Europa (România închide școlile pe 13 martie), state din America de Sud, precum Argentina sau Chile, dar și țări din nordul Africii - Algeria sau Egipt.

23 martie. Un miliard de elevi nu merg la școală. Canada închide complet școlile și cea mai mare parte a statelor africane. Pandemia opreșete cursurile în Africa de Sud sau Madagascar.

5 aprilie. 1,6 miliarde de elevi nu merg la școală. Brazilia își închide complet școlile. În Europa se mai studiază doar în Lituania și Suedia. Nu toate școlile din Australia sunt închise, dar la nivel mondial, 91% dintre elevi stau acasă.

Vârful pandemiei durează până în data de 22 aprilie când se menține procentul de aproximativ 90% de elevi care nu merg la școală (între 1,5 și 1,6 miliarde elevi).

Pe 1 mai, 300 de milioane de copii se întorseseră la cursuri raportat la vârful pandemiei.

În acest moment, 64% dintre copii nu merg la școală, adică 1,16 miliarde. Comparat cu vârful pandemiei (91%), un sfert dintre elevi s-au întors la cursuri.

Când trebuie deschise școlile

Școlile ar trebui să fie redeschise numai atunci când există o siguranță deplină pentru elevi. Întoarcerea la școală va arăta un pic diferit față de ceea ce erau elevi obișnuiți. Este posibil ca școlile să se redeschidă pentru o perioadă de timp și apoi se poate lua decizide de reînchidere temporară, în funcție de evoluția COVID.

Ce precauții ar trebui să ia școala pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19

Deschiderea școlilor ar trebui să fie în concordanță cu evoluția COVID-19 din fiecăre țară

Unele dintre măsurile practice pe care școlile le pot lua includ:

• Venirea și plecarea de la școală etapizat,

• Servirea mesei după un program care să nu creeze aglomerare,

• Mutarea cursurilor în spații temporare sau în aer liber,

• Ținerea cursurilor în schimburi, pentru a reduce numărul de elevi din clasă.

Administratorii trebuie să sporească măsurile de igienă, inclusiv spălarea mâinilor, măsuri de distanțare fizică, proceduri de curățare a instalațiilor și practici sigure de preparare a alimentelor. Personalul administrativ și profesorii ar trebui, de asemenea, să fie instruiți în ceea ce privește distanțarea fizică și practicile de igienă școlară.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.