Un milion de copii nu beneficiază de învățământ online, promis de PSD pentru 2018

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.03.2020 - 13:59
Inquam Photos

În total, 35% din gospodării nu au acces la computer de acasă. Un sfert dintre gospodăriile din România nu au access la Internet de acasă. Unele gospodării nu beneficiază de niciuna din cele două facilități.

SHARE

În jur de 2,8 milioane de copii nu mai merg la cursuri după închiderea școlilor.

În acest context, învățământul online nu este o soluție pentru aproape un milion de elevi.

Această situație ar fi putut fi evitată dacă guvernele de până acum ar fi făcut digitalizarea învățământului. Chiar și la nivelul de bază, prin achiziția de tablete mai ales în mediul rural.

În „Programul de guvernare” scris de Liviu Dragnea care a adus PSD la putere în 2016, la capitolul „Educație” există  „7. Infrastructură modernă, mijloace didactice adecvate, care utilizează tehnologiile informării și comunicării”.

PSD își propunea „Implementarea unui Proiect pilot privind învățământul digitalizat. Termen: 1 ianuarie 2018”.

Se dorea:  „Modernizarea procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor și comunicării, prin dotarea tuturor școlilor, cadrelor didactice și copiiilor cu mijloace adecvate”.

Doi ani de întîrzieri. Deocamdată

În octombrie 2019, Ministerul Educației răspunde interpelării deputatului Sebastian Moise în legătură cu situația implementării „Proiect pilot privind învățământul digitalizat”.

În răspuns, aflăm că abia „în data  de 10 septembrie 2019 s-au semnat contractele de finanțare pentru proiectele «Sistem informatic de management al Școlarității» și «Platforma digitală cu resurse educaționale deschise – Biblioteca școlară virtuală» (acesta din urmă proiect, cu o valoare de 250 milioane lei, din care 201 milioane fonduri europene n.red.).

Sistemul informatic de  management al Școlarității, proiect a cărui valoare este de 225 milioane lei, dintre care 191 milioane lei fonduri nerambursabile, vizează înscrierea online la liceu, implementarea catalogului electronic, precum și evaluarea online a lucrărilor scrise la examenele naționale...

Cele două proiecte formează o platformă de resurse și de gestionare a sistemului de învățământ, de predare, învățare și evaluare, realizată în cadrul Wi-Fi campus: platforma națională de Internet wireless în 4.500 de școli (vlaoare 165 milioane lei.)”

Să recapitulăm

PSD promite în 2016 că la 1 ianuarie 2018 se va implementarea proiectului privind învățământul digitalizat. La doi ai distanță, abia se semnaseră două contracte. 

Ecaterina Andronescu pentru Newsweek România:

„Când eu am plecat de la minister am lăsat finalizate două proiecte de digitalizare a învățământului românesc. Unul se referea la resursa umană, iar al doilea la realizarea unei platforme pe care să se regăsească toate manuale, cursurile profesorilor în format digital și la care elevii să aibă acces de la distanță. Când am plecat din minister ele erau terminate, trebuiau doar implementate”.

Fostul ministru spune că abia după finalizarea celor două proiecte s-ar fi trecut la achiziția de tablete pentru elevi. Fără de care, aflăm acum în plină criză de coronavirus, aproape un milion de elevi nu au parte de cursuri online. 

Andronescu a plecat din minister la 2 august 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te