Trupele Wagner, care l-au amenințat pe Putin, s-au regrupat într-o bază militară. Sunt gata de atac

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.06.2023 - 10:21
Trupele Wagner, care l-au amenințat pe Putin, s-au regrupat într-o bază militară.- Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)

Trupele Wagner, ce l-au amenințat pe Putin, se regrupeazâ, potrivit unor imagini din satelit.

SHARE

Imagini din satelit par să arate activitate la o bază militară dezafectată din Belarus, pe fondul speculațiilor privind relocarea forțelor Wagner în această țară.

O imagine din 27 iunie, obținută de BBC Verify și raportată pentru prima dată de Radio Europa Liberă, arată ceea ce ar putea fi corturi sau structuri similare care apar la bază.

Citește și: Lui Putin i-a fost frică de adevărații comandanți ai mercenarilor Wagner, militari GRU decorați

O imagine anterioară, realizată la 19 iunie, arată câmpurile din incinta complexului militar în mare parte goale, arată BBC

Grupul Wagner, format din mercenari, a luptat pentru Rusia în Ucraina până la sfârșitul săptămânii trecute, când a organizat o rebeliune.

Citește și: Gruparea de mercenari Wagner pune capăt revoltei armate şi se retrage de pe poziţiile sale din Rusia

 Trupele Wagner, ce l-au amenințat pe Putin, se regrupează

Liderul său, Evgheni Prigojin, a anulat ulterior un avans spre Moscova, după ce s-a ajuns la un acord cu ajutorul liderului belarus Alexander Lukașenko.

După revolta eșuată, autoritățile ruse au declarat că Wagner va fi dezarmat, dar membrii săi vor scăpa de urmărirea penală. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că militarii puteau fie să se alăture armatei ruse, fie să se întoarcă acasă sau să meargă în Belarus.

Citește și: Lukașenko i-a angajat pe mercenarii Wagner să-i instruiască armata. „Au experiență de război”

Baza care se vede în imaginile din satelit se află la aproximativ 21 km de orașul Asipovichy - la aproximativ 64 de mile de capitala Minsk. Zona a fost raportată în presa rusă ca fiind un loc care ar putea găzdui luptători Wagner.

Dl Lukașenko s-a oferit să găzduiască luptătorii Wagner în țara sa, unde se crede că Prigozhin a plecat în exil.

„Ridicați-vă corturile”

Liderul belarus a menționat, de asemenea, o bază militară abandonată, dar nu a specificat locația, spunând: "Există un gard, totul este disponibil, ridicați-vă corturile".

De atunci, au existat speculații cu privire la un sit din apropierea Asipovichy, care a găzduit Brigada 465 de rachete din Belarus înainte de a se reloca în 2018.

Imaginea realizată la 27 iunie are o rezoluție scăzută, astfel încât să spunem exact ce a fost construit acolo este dificil, dar este clar că a existat o dezvoltare de la jumătatea lunii iunie.

Se pot vedea mai multe rânduri de structuri dreptunghiulare care par a fi în concordanță cu corturile observate la alte baze militare din regiune.

Nu este clar cine a fost responsabil pentru ridicarea acestor structuri.

Expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov a declarat pentru Radio Europa Liberă că este "nerealist" ca trupele wagneriene să fi început să construiască o tabără, având în vedere că a trecut atât de puțin timp de la rebeliune.

Însă Marina Miron, cercetător specializat în armata rusă la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, a declarat că acest lucru este posibil.

"Aceasta [Wagner] nu este ca o armată în care totul se desfășoară lent... dacă au reușit să ajungă la jumătatea drumului spre Moscova într-o singură zi, este plauzibil să ne gândim că ar fi putut deja să înceapă să construiască tabere în Belarus", a spus ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te