SURSE Profesorii se așteaptă la o încetare a grevei. Dosarele de BAC, preluate în multe licee

DE Petre Bădică | Actualizat: 29.05.2023 - 23:59
Profesorii se așteaptă la o încetare a grevei. - Foto: Newsweek România

Profesorii se așteaptă la o încetare a grevei și, implict, la un acord cu guvernul. Cea mai bună dovadă în acest sens o reprezintă faptul că dosarele de înscriere la bacalaureat au fost preluate chiar și în liceele unde toți profesorii sau majoritatea sunt în grevă.

SHARE

Profesorii speră că greva va înceta în această săptămână din două motive. În periaoda în care are loc greva nu sunt plătiți. În plus, nu își doresc o prelungire a grevei care ar da complet peste cap programul anului școlar.

Profesorii se așteaptă la o încetare a grevei

Înscrierile pentru examenul de bacalaureat au început luni și durează timp de o săptămână. Teoretic, înscrierile se fac doar în liceele unde profesorii și personalul nedidactic nu este în grevă. Potrivit surselor Newsweek, în multe licee aflate în grevă se primesc dosarele de înscriere la bacalaureat și sunt păstrate la „sertar”. Astfel încât imediat ce greva a încetat dosarele să poată fi înregistrate.

Citește și: Profesorii cu 25 ani vechime iau 500 lei peste venitul de subzistență. Debutanții, goniți în Europa

Negocierile cu sindicatele continuă și azi. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat luni, înainte de discuţia cu sindicatele din educaţie şi după o discuţie pe care a avut-o la Palatul Victoria cu liderii coaliţiei, că ce s-a decis este ca începând de astăzi să discute aplicat pe grila propusă care să facă parte integrantă din legea salarizării. Totdeauna bani, dacă vrem să o spunem, nu sunt, dar noi trebuie să ajungem de aşa natură să găsim varianta cea mai corectă pentru toată lumea, a mai spus ministrul.

Ministrul Educației, Ligia Deca a avut, azi, o primă reacție la un post de televiziune. Ea nu a exclus prelungirea anului școlar și a vorbit de faptul că niciun elev nu va rămâne cu mediile neîncheiate.

Declarații Ligia Deca

 Încrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere: 29 mai - 7 iunie. Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri, dar dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celellte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în peioada anunţată care se încheie pe 7 iunie.

Citește și: Salariile profesorilor, majorate înainte de 15 iulie. Budăi, întâlnire de urgență cu sindicaliștii

Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm impul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat. 

Dacă situaţia o va impune, putem modifica structura anului şcolar pentru cei care sunt în clasa a XII-a sau clasa a XIII-a, în aşa fel încât să dăm impul necesar pentru închidere mediilor cât şi pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat, a spus Ligia Deca la un post de televiziune.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te