Singura elevă de clasa a XII-a depistată cu COVID va putea susține examenul de bacalaureat

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.06.2020 - 09:49
Inquam Photos / Octav Ganea

Eleva de clasa XII-a din Suceava, depistată pozitiv cu coronavirus în timpul perioadei de pregătire, pentru examenele naționale poate fi primită la bacalureat. Examenul începe luni.

SHARE

Informația apare într-un răspuns al Inspectoratului General Școlar Suceava pentru Newsweek România.

Eleva diagnosticată cu coronavirus este în clasa a XII-a la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului. Ea a participat, alături de alţi colegi, la cursurile de pregătire pentru Bacalaureat din perioada 2-12 iunie. Imediat după ce a fost depistată pozitiv cu COVID, a fost internată în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, alături de mama sa, tânăra fiind asimptomatică.

Asimptomatică din 7 iunie

Ispectorul Școlar General Grigore Bocanci a spus pentru Newsweek România că „La Gura Humorului a fost afectată o unitate școlară, Colegiul Alexandru cel Bun, unde o elevă a fost depistată pozitiv, asimptomatic, în ziua de 7 iunie.

S-a făcut dezinfecție cu o firmă atutorizată, în corpul de clădire în care s-au desfășurat orele clasei din care făcea parte eleva și s-a decis suspendarea orelor de pregătire față în față și mutarea acestora în mediul on line pentru toți elevii”.

Testați înainte de examen

Cei 11 elevi și cei doi profesori care au fost în contact direct cu eleva s-au aflat în tot acest timp în izolare la domiciliu urmând a fi testați de către DSP Suceava. Dacă testele vor fi negative, tuturor li se va permite participarea la examenul de bacalaureat care începe săptămâna viitoare.

„La fel ca toți ceilalți elevi, atunci când se vor prezenta la examen vor fi verificați cu

termoscanner-ul, vor purta măști și vor folosi substanțe dezinfectante la intrarea în școală,

respectând distanțarea socială și toate prevederile procedurale”, spune inspectorul școlar pentru Newsweek România.

Acesta a reamintit faptul că „eleva infectată sau alți elevi care vor avea temperatura peste maximul admis sau vor fi în izolare sau carantină din cauza epidemiei de COVID-19, se vor putea înscrie la sesiunea specială a Examenului de Bacalaureat, care va începe pe data de 6 iulie” .

Bacalaureatul începe luni cu proba la limba și literatura română

Ce măsuri se vor lua la examene

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

·        Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;

·        Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;

·        Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Reamintim faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

·        se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;

·        intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;

·        se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

·        În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

Citește și : Cum își pot controla elevii emoțiile

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te