SIMULARE În 17 județe merg toți elevii la școală. Capitala deschisă pentru clasele I-IV, VIII și XII

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.02.2021 - 17:59
Școala în pandemie / digi24.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate. 

SHARE

Scenariul Verde: grădiniţă, clasele I-IV, gimnaziu, liceu merg la şcoală.

Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mai de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile.

Scenariul Galben: grădiniţă, clasele I-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a - merg fizic la şcoală.

Scenariul galben, cel privind un risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Scenariul Roşu: grădiniţă, clasele 1-4 - merg la şcoală.

Scenariul roșu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Care este situația infectărilor, azi, 2 februarie: 23 de județe și Bucureștiul în scenariul galben. Timiș în scenariul roșu. 17 județe în scenariul verde.

Alba - 1,6 la mie

Arad - 1,1

Argeş - 0,9

Bacău - 1

Bihor - 1,35

Bistriţa-Năsăud - 0,99

Botoşani - 1,48

Braşov - 2,12

Brăila - 0,76

Buzău - 0,48

CaraşSeverin - 1,25

Călăraşi - 0,79

Cluj - 2,36

Constanţa - 1,46 

Covasna - 0,66

Dâmboviţa - 1,13

Dolj - 1,11

Galaţi - 1,35

Giurgiu - 0.9

Gorj - 0,91

Harghita - 0,56

Hunedoara - 1,47

Ialomiţa - 0,89

Iaşi - 0,87

Ilfov - 2,43

Maramureş - 2,77

Mehedinţi - 0,71

Mureş - 1,02

Neamţ - 1,31

Olt - 0,45

Prahova - 0,91

Satu Mare - 1,68

Sălaj - 1,91

Sibiu - 1.03

Suceava - 1,63

Teleorman - 1,03

Timiş -3,17

Tulcea - 0,74

Vaslui - 0,96

Vâlcea -1,07

Vrancea - 0,41

București - 1.96

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.676 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

”În unanimitate am decis ca începând de luni, când începe semestrul ll, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident însă că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii, şi pentru dascăli. În localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID-19, în aşa-numitul scenariu verde, toţi copiii merg fizic la şcoală: şi grădiniţă, şi ciclu primar, gimnaziu şi liceu. În localităţile în care sunt ceva mai multe cazuri, aşa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la şcoală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc de Bacalaureat. În localităţile în care, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în aşa-numitul scenariu roşu, merg fizic doar copiii la grădiniţă şi clasele I-IV la şcoală, restul făcând şcoala online. Deci în scenariul roşu merg cei mici fizic, iar clasele de la V până la a XII-a fac şcoala online. Iar în localităţile unde incidenţa e mai mare, localităţi care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Deci pe scurt, grădiniţele şi clasele I –IV vor funcţiona fizic peste tot, mai puţin localităţile care intră în carantină. Acolo unde sunt puţine cazuri de COVID-19 toţii copiii merg la şcoală, unde sunt ceva mai multe merg la şcoală cei mici şi clasele VIII-XII, iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte să intre în carantină, merg doar cei mici grădiniţă, clasele I-IV, restul făcând şcoală online”, a anunţat preşedintele,

Iohannis a precizat că mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil e bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri se închide şcoala -  şi că toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate printr-un ordin comun al MS şi Ministerului Educaţiei, care va fi pregătit azi şi mâine va fi dat publicităţii.

”În consecinţă, pregătiţi copiii pentru şcoală”, a conchis Klaus Iohannis, citt de news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te