România, campioană balcanică la Olimpiada de Mate'. Albania, Serbia, Bulgaria ne bat la testele PISA

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.06.2023 - 17:05
România, campioană balcanică la Olimpiada de Mate' - Foto: Pexels / Yan Krukau

România a devenit vicecampioană balcanică la olimpiada de matematică, la categoria juniori. Statele din Balcani ne bat la testele PISA date la matematică.

SHARE

Echipa României a devenit vicecampionă balcanică la Olimpiada de matematică. În schimb, statele din Balcani precum Albania, Bulgaria sau Serbia sunt peste noi la testele PISA la matematică.

În perioada 23 – 28 iunie 2023, la Tirana, Albania, se desfășoară cea de a 27-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2023), unde fiecare dintre participanții din lotul României a obținut medalii: 3 de aur, 2 de argint și una de bronz, potrivit Ministerul Educației.

La JBMO participă echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, România, Serbia și Turcia – țări membre oficiale ale competiției, precum și echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Albania (echipa B), Croația, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan – țări invitate.

Dacă la nivel de elite România a stat foarte bine, la testele PISA de matematică, România s-a situat sub unele state participante la olimpiadă.

Citește și: Campioni la INFO în lume, 10 pe un computer la țară. 1% din elevi ajutați de stat să ia calcutator

Astfel, România a obținut 430 de puncte la testele PISA; fiind devansate de Bulgaria care a obținut 436 de puncte, Albania - 437 de puncte, Cipru - 451, Serbia - 448.

Pe baza rezultatelor la testele PISA de la matematică, s-a concluzionat că 45% dintre elevi s-au situat la nivelul 2 de competență sau la un nivel inferior acestuia, ceea ce înseamnă că nu pot recunoaște și interpreta fără sprijin cum poate fi reprezentată matematic o situație simplă (de exemplu, compararea distanței pe două rute alternative sau exprimarea prețului unui produs în diferite monede). În medie, în țările membre OECD, ponderea elevilor aflați la nivelul 2 sau la un nivel inferior al competențelor matematice a fost de 24%. 

Ce înseamnă testarea PISA

România a participat la Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – PISA 2018, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltarte Economică (OECD). Elevii de 15 ani au dat în luna aprilie 2018 un test de două ore, pe hârtie, la fel ca în alte 7 state, celelalte 72 de țări care au participat la PISA 2018 susținând testul pe calculator, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Apoi, elevii au completat și un chestionar de 30-45 de minute, la fel și profesorii. Eșantionarea a fost făcută științific, participând la teste peste 5 mii de elevi de 15 ani din clasele a VII-a, a VIII-a și majoritatea din clasa a IX-a, din peste 180 de școli.

Citește și: România, cea mai bună din Europa la Olimpiadele Internaționale școlare: 7 medalii de aur și 7 argint

România contrastelor

Anul care s-a încheiat a fost fantastic pentru România la olimpiadele internaționale, unde s-a clasat prima în Europa. În contrast, la testele PISA, care reflectă nivelul mediu general de pregătire al elevilor, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te