PSD a promis 1% din PIB pentru cercetare. La rectificare, bugetul a ajuns de opt ori mai mic

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.08.2019 - 14:41

PSD taie aproape un sfert din banii de la cercetare deși ministerul era ultra subfinanțat

SHARE

Partidul de guvernare taie de unde nimeni nu se credea că se mai poate: știință și cercetare

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că a elaborat proiectul rectificării bugetare şi asigură respectarea limitei de 2,76% a deficitului bugetar. Ministerul Cercetării şi Inovării a pierdut 369,1 milioane lei în condițiile în care ministerul era mult subfinanțat.

În „Programul PSD de Guvernare”, se anunța „creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere”. 

Apoi, „cercetarea științifică va beneficia de: reducerea totală a impozitului pe salariile tuturor cercetătorilor.

Alocarea finanțării de 1% din PIB până în 2020”.    

În niciun an bugetul cercetării nu a crescut cu 30% anual.  

În 2019, Ministerul Cercetării şi Inovării a primit suma de 1,7 miliarde lei. Calculul arată că este vorba de un procent de 0,166% din PIB, de șase ori mai puțin decât era promis în Programul de guvernare. La rectificare, lucrurile arată și mia prost.

Citește și: Teodorovici, băiatul care a sedus și abandonat un doctorat

După tăierea sumei de 369 de milioane de lei, este de așteptat ca bugetul cercetării să fie, în acest an, de 1,331 miliarde de lei. Cum PIB-ul va fi, anul acesta, de 1022 de miliarde, rezultă că cercetarea, cu bugetul său de 1,33 miliarde de lei, reprezintă un procent de numai 0,13% din PIB. Este de opt ori mai puțin decât a promis PSD în campania electorală.    

Istoria s-a repetat și anul trecut

Pe 7 august 2018, s-a anunțat că cel mai mare pierzător al rectificării bugetare a fost Ministerul Cercetării, minus 122 milioane de lei. Imediat, ministrul cercetării a demisionat.   

Asta după ce, cu numai câteva luni înainte, fostul ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, declara, în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, că bugetul alocat cercetării este absolut insuficient în acest moment şi se aşteaptă la o rectificare bugetară pozitivă, menţionând că trebuie atraşi în proiectele din ţară cercetătorii români din străinătate. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -