PSD a făcut o singură grădiniță, dar „aruncă” 500 de milioane pentru unele cu program sportiv

DE Petre Bădică | Actualizat: 30.01.2019 - 20:00
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul oferă ajutor de stat pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, cu un buget multianual de 500 de milioane de euro.

SHARE

În condițiile în care, prin Programul Național de Dezvoltare Locală s-a construit o singură grădiniță în peste 18 luni.    

În Programul de  Guvernare al PSD din decembrie 2016, partidul are un capitol dedicat educației. La subcapitolul „Dezvoltarea sistemului de educație timpurie“, formațiunea condusă de Liviu Dragnea promite nici mai mult nici mai puțin decât: „construcția a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school“.

Într-un răspuns pentru Newsweek România din luna august a anului trecut, Ministerul Dezvoltării confirma dezastrul PSD în materie de infrastructură pentru educație: „În PNDL II sunt aprobate alocații multianuale, în perioada 2017-2020, pentru realizarea unui număr de 2.214 obiective de investiții – unități de învățământ preuniversitar de stat: 876 creșe și grădinițe, din care a fost finalizat un obiectiv; 539 școli, din care au fost finalizate 2 obiective, 799 școli fără autorizații de funcționare, din care au fost finalizate 3 obiective“.

Altfel zis, PSD a finalizat, într-un an și jumătate, o grădiniță normală din 876 (0,11% din totalul promisiunilor), iar acum aruncă cu 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv.

Mai trebuie spus că există 2355 de școli cu WC-ul în curte la final de 2018, față de 2418, în 2017. Guvernul nu a alocat bani pentru aceste obiective.    

Ce a promis Dăncilă

„Facem astăzi încă un pas pentru punerea în aplicare a Programului «Investim în copii, investim în viitor» prin care vom susţine construirea, amenajarea şi dotarea a o mie de grădiniţe cu profil sportiv. Adoptăm un memorandum prin care instituim o schemă de ajutor de stat cu un buget multianual de 500 de milioane de euro, cu începerea finanţării din acest an”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern. Ea a precizat că schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv ONG-uri, asociaţii, fundaţii, federaţii şi cluburi sportive. Spiijinul va consta în acordarea unui ajutor de minimis de până la 500 de milioane euro din cheltuielile egilibe, cât şi în garantarea creditelor de către stat în procent de 50%, a mai spus Dăncilă.   Problema acestor grădinițe este că vor fi private și doar 8% din locuri fiind subvenționate. Omul de afaceri Ion Țiriac a cerut guvernului să treacă la construcția unor grădinițe cu profil olimpic la finalul anului trecut.  

Citește și: PSD a promis 876 creșe și grădinițe. A finalizat doar una singură

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te