Profesorii, vaccinați obligatoriu în SUA pentru deschiderea școlilor. În România, 56% se opun

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.01.2021 - 12:01
USA Today

O dezbatere complexă are loc peste ocean și ea încearcă să răspundă la întrebarea: pot fi vaccinați profesorii forțat pentru redeschiderea de urgență a școlilor ? Răspunsul este - da.

SHARE

„Fauci spune că este sigur că vaccinările împotriva coronavirusului vor fi obligatorii în instituții precum spitale și școli”, este titlul articolului apărut pe portalul yahoo news care citează un interviu acordat de Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase.

Citește și

Selly, cu 189km/h în Mercedes pe autostradă. A rămas fără carnet, a mers în instanță, a pierdut

„Instituțiile precum spitalele și, eventual, școlile vor impune ca persoanele să se vaccineze anti COVID-19, a prezis dr. Anthony Fauci.

„Nu aș fi surprins, pe măsură ce tot mai multe persoane se vaccinează, ca unele companii, unele spitale, unele organizații să impună vaccinarea [COVID-19]”, a spus el într-un interviu acordat Newsweek International.

Vorbind pentru Newsweek International, cel mai mare expert american în boli infecțioase a declarat: „Toate opțiunile sunt deschise”, atunci când a fost întrebat dacă se va discuta despre posibilitatea introducerii pașapoartelor pentru vaccin COVID, dar și despre obligativitatea  vaccinării la nivel local, inclusiv în școli. Fauci rămâne consilier medical șef al președintelui ales Biden.

Citește și

Țiriac a jignit-o iar pe Serena. Soțul sportivei: Fetiţa mea are mai multe titluri decât acest clovn

Atunci când rata de eficacitate de aproximativ 95% a vaccinului este comparată cu o rată de vaccinare potențială de până la 65%, se pune întrebarea dacă guvernul poate obliga toți elevii să primească vaccinul COVID-19 pentru a reduce răspândirea acestei boli mortale, se întrebă njsba.org.

Precedentul a fost găsit

Răspunsul este unul pozitiv. Precedentul legal pentru vaccinarea obligatorie a fost stabilit pentru prima dată în 1905 prin decizia Curții Supreme a SUA, în cazul Jacobson v. Massachusetts. În acest caz, statul Massachusetts a adoptat o lege care prevede acest lucru.

„Consiliul de sănătate al unui oraș, dacă va considera necesar, poate impune și va impune vaccinarea și revaccinarea tuturor locuitorilor acestuia și le va furniza mijloacele de vaccinare gratuită. Oricine, având vârsta de peste douăzeci și unu de ani și nu se află sub tutelă, refuză sau neglijează respectarea acestei cerințe va pierde cinci dolari”.

Curtea Supremă din New Jersey a ajuns la o concluzie similară în cazul Sadlock Vs Consiliul Educației. „Fiecare ... consiliu de învățământ care deține controlul oricărei școli publice sau private din acest stat va asigura respectarea Codului sanitar în ceea ce privește imunizarea copiilor care frecventează o astfel de școală.”

În concluzie, este clar că oficialii SUA au autoritatea de a impune vaccinarea tuturor copiilor care frecventează școlile publice și autoritatea de a exclude personalul didactic care refuză vaccinarea.

România: profesorii nu cred în COVID

Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Vaccinare, a spus: „Cadrele didactice și personalul din învățământ  vor avea prioritizare la vaccinare, în etapa a doua.

Citește și: Profesorii trebuie să spună până pe 15 ianuarie dacă vor să se vaccineze

56,3% dintre angajații din învățământ chestionați într-un sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret spun că nu sunt de acord să se vaccineze împotriva Covid-19. 

Noul ministru al Educaţiei a declarat că data reînceperii cursurilor pe 11 ianuarie este un termen "mult prea scurt" pentru ca şcolile să fie redeschise fizic.

Sorin Cîmpeanu a explicat că Ministerul Educaţiei vrea "deschiderea cât mai grabnică a școlilor" dacă situaţia epidemiologică o va permite.

Școlile vor rămâne închise cel puțin până pe 8 februarie.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te