Profesor: Desființarea corpului național de experți poate costa Ministerul Educației 30 milioane lei

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.05.2021 - 13:46
Desființarea corpului național de experți poate costa Ministerul Educației / Inquam Photos

Un Ordin de ministru abrogă prevederea din Legea Educației care stipulează că „pot ocupa funcții de conducere în învățământ doar cadrele didactice membre ale corpului național de experți în management educațional”.

SHARE

Ministerul Educației a lansat, în dezbatere publică, o Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii Educației. Cea mai importantă prevedere este următoarea:

Citește și: Circ la Antena 3: Vanghelie jură pe Biblie, în fața lui Gâdea, că n-a furat

„Pentru asigurarea unui cadru legal de organizare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere, îndrumare și control în învățământul preuniversitar, astfel încât accesul la funcțiile de conducere să se realizeze conform unor criterii de performanță profesională și funcțiile de conducere să fie ocupate de cadre didactice capabile să genereze plus valoare procesului de educație...

Guvernul României hotărăște:

Articolul 246 se abrogă”.

Detaliile legate de Ordonanța de Urgență o găsiți AICI)

Ce prevede articolul 246 din Legea Educației găsiți AICI.

Desființarea corpului național de experți poate costa Ministerul Educației 30 milioane lei

Profesorul Cătălin Osiceanu, care predă matematica se întreabă retoric: „cum ar putea Ministerul Educației să ajungă să le plătească unor profesori despăgubiri în valoare totală de aprox. 30 000 000 de lei”.

Citește și: 10 cazuri de infectare cu tulpina COVID din India: trei în Brașov, șapte în Ilfov

„Există un proiect de Ordonanță de Urgență prin care Corpul național al experților în management educațional urmează să fie desființat.

La nivel național există 33.306 membrii ai acestui organism care, în majoritatea cazurilor, au plătit din propriul buzunar sume cuprinse între 700 lei și 1200 lei pentru acest tip de formare, obligatoriu pentru ocuparea unei funcție de conducere în școli și inspectorate sau case ale corpului didactic.

Conform Articolului 246 (care va fi abrogat n.red.) din Legea educației naționale:

„(1) Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului înființează corpul național de experți în management educațional, constituit în urma selecției, prin concurs specific, a cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unui program acreditat de formare în domeniul managementului educațional, cu minimum 60 de credite transferabile.

(2) Procedura și criteriile de selecție se stabilesc prin metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului.

(3) Pot ocupa funcții de conducere, de îndrumare și de control în unitățile de învățământ și inspectoratele școlare numai cadrele didactice membre ale corpului național de experți în management educațional.”

Dacă cei 33 306 membrii s-ar constitui ca parte civilă, ar putea iniția un proces în care o instanță, dacă le-ar da câștig de cauză, ar putea obliga Ministerul să le acorde despăgubiri în valoare totală de aprox. 30.000.000 lei.”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat concursul pentru directorii de școli pe 27 iulie 2021, precizând că nu va exista o condiție de apartenență la corpul experților pentru candidați.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te