Articolul ce îl salva pe Ponta, în Legea Educației. Plagiatorii renunță singuri la titlul de doctor

DE Petre Bădică | Actualizat: 25.07.2022 - 18:32
Victor Ponta - FOTO: gov.ro

Proiectul Legii Educației poate încuraja „doctorii” să plagieze sau să apeleze la orice fraudă academică. Dacă sunt prinși că au copiat sau nu au respectat standardele academice, pot renunța unilateral la titlul de doctor.

SHARE

Citește și: Daniel David: CNATDCU este foarte birocratizată. Noua lege a Educației nu asigură clar independența

Potrivit proiectului noii Legi a Educației, referitor la ciclul universitar, la Articolul 74 se spune:

„(7) Titularul titlului ştiinţific de doctor poate renunța la titlul obținut prin act unilateral de voință. Acesta solicită în scris IOSUD renunţarea la titlul în cauză, IOSUD având obligația să ia act de renunţarea la titlu și se adresează instanței de contencios administrativ în vederea constatării renunțării la titlul de doctor, sub condiția ca solicitantul să atașeze cererii diploma în original, însoțită de anunțul în Monitorul Oficial cu privire la renunțarea la titlul de doctor.”

Citește și: Rectori pe viață cu „complicitatea” instituției pe care o conduc. Cum păcăleau Legea Educației

Dacă un doctor este acuzat de plagiat, el poate pune capăt oricărui scandal public  printr-o simplă cerere și printr-un anunț publicat în Monitorul Oficial. Doctorul impostor iese din orice discuție publică, iar furtul său intelectual nu va fi penalizat în niciun fel.

A existat precedentul Ponta

În 2014, o ințiativă legislativă dădea dreptul doctorilor să renunțe unilateral la titlul obținut. În final, eliminarea prevederii care dădea dreptul unei persoane să renunţe unilateral la titlul de doctor, inclusă în textul Ordonanţei nr. 94/2014 de modificare a legii educaţiei, a fost decisă de Camera Deputaţilor. Astfel a fost acceptată propunerea Comisiei de învăţământ de a elimina textul potrivit căruia titularul unui titlu ştiinţific putea solicita Ministerului Educaţiei reunţarea la titlul în cauză, ministerul urmând să ia act de renunţare printr-un ordin de revocare.

Dreptul de a renunța unilateral la titlul de doctor a fost inițiat, în 2014, tot de Sorin Cîmpeanu. Detalii AICI

Atunci, cel care trebuia salvat era premierul de la acea dată Victor Ponta, acuzat de revista „Nature” de plagiat în teza de doctorat. De altfel, Victor Ponta a anunțat că renunță la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de Universitatea București. Ponta a publicat o scrisoare adresată rectorului Universității, în care îl “notifica” pe Mircea Dumitru că renunță la acest titlu. 

În iulie 2016, după ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat, fostul ministru al Economiei, PSD-istul Mihai Tudose, a luat decizia de a renunţa la titlul de doctor. Deputatul a făcut cererea de renunţare la titlul obţinut în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, încă din luna martie. 

Proiectul de lege a Educației, care se află în dezbatere publică mai conține o prevedere controversată:

(10) Dacă studentul-doctorand nu optează pentru publicarea distinctă a tezei sau a unor capitole din aceasta, forma digitală a tezei este făcută publică şi va putea fi accesată liber pe platforma naţională gestionată de UEFISCDI, după emiterea deciziei de acordare a titlului de doctor; tezei i se va atribui o licenţă de protecţie a dreptului de autor.


(11) Dacă studentul-doctorand optează pentru publicarea distinctă a tezei de doctorat sau a unor capitole din aceasta, el primeşte un termen de graţie de maximum 24 de luni pentru realizarea acestei publicări; după expirarea termenului de graţie, în cazul în care nu a fost primită la IOSUD nicio notificare cu privire la publicarea distinctă a tezei, documentul în format digital devine liber accesibil pe platforma naţională gestionată de UEFISCDI, cu
atribuirea unei licenţe de protecţie a dreptului de autor.

Această prevedere care stipulează că există doi ani pentru publicarea benevolă a lucrării este cel puțin ciudată, termenul fiind foarte mare.

Proiectul Legii Educației poate fi citit AICI

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te