Ordonanța privind creșterea salariului profesorilor, publicată. Ce înseamnă de fapt majorarea de 25%

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 11.06.2023 - 15:01
Profesorii continuă și luni greva FOTO: FSLI

Ordonanța de Urgență privind creșterea salariilor profesorilor, începând cu 1 ianuarie 2024, a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii. Însă, această creștere nu a fost cuprinsă în proiect ci în nota de fundamentare.

SHARE

Ordonanţa de Urgență pentru creşterea salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie 2024, a fost publicată pe site-ul Ministerului Muncii. 

Însă, creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024 nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023.

Ordonanța privind creșterea salariului profesorilor, publicată. Ce înseamnă de fapt majorarea de 25%

Proiectul OUG prevede că, începând cu data de 01 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale profesorilor, astfel: personalul didactic și didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de

învățământ superior cu suma 1300 de lei brut, personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu 1300 de lei, iar personalul nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut.

Citește și: EXCLUSIV Profesorii amenință că îngheață anul școlar dacă nu își primesc salariile pe luna mai

Ordonanţa de Urgență pentru creşterea salariilor profesorilor by Valeria Cupa on Scribd

 

Însă, solicitarea profesorilor de majorare a salariului din 1 ianuarie 2024 apare în Nota de fundamentare.

"De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior. 

În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care impus adoptarea prezentei ordonanță de urgență, în urma negocierilor desfășurate între

 reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru

 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi

 stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă

 se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării".

Nota de fundamentare a Proiectului OUG privind salarizarea profesorilor by Valeria Cupa on Scribd

Școlile rămân închise luni, însă de marți profesorii ar putea să se întoarcă la catedră

Sindicaliştii din Educaţie au transmis, duminică, că greva în şcoli va continua şi luni.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria, că mâine este grevă în școli.

Acesta a mai spus însă, la un post de televiziune, că dacă totul merge bine, de marți profesorii vor intra la ore.

Citește și: Când se încheie greva profesorilor. ”Dacă lucrurile merg bine, marți ar trebui să înceapă școala”

Liderii sindicatelor din Educație au fost duminică dimineața la consultări cu premierul Nicolae Ciucă. Ei nu spun încă faptul că nu accepta oferta, dar spun că vor să vadă totul în Monitorul Oficial.

Sâmbătă, pe grupurile sindicatelor, profesorii spuneau că nu vor să renunțe la grevă. 

Săptămâna trecută, mai mulți profesori au anunțat că se întorc de luni la ore. 

Profesorii sunt în grevă generală de trei săptămâni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te