Noi reguli mai stricte pentru elevi, exmatriculari, taxarea absențelor, confiscarea telefoanelor. Noul an școlar vine cu o serie de reguli noi pentru elevi. Vorbim practic de implementarea unor reguli mai stricte de disciplină pe care toți elevii trebuie să le respecte.
Citește și: Psihopedagog, despre trauma notelor de la școală: „Am întâlnit elevi care plângeau când luau 9,50”
Exmatricularea elevilor cu drept de de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ sau în altă unitate de învățământ a fost introdusă în noul Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial, conform edupedu.ro. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.
Noi reguli mai stricte pentru elevi, exmatriculari, taxarea absențelor, confiscarea telefoanelor
Elevii sancționați cu suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.
Citește și: 3.466.500 de elevi și studenți sunt în România. Unde învață cei mai mulți?
Preavizul de exmatriculare și exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă, potrivit documentului oficial.
Telefoanele mobile și absențele
Apoi, în următorul an școlar telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”, se arată în noul Statut al Elevului.
Nerespectarea interdicției cu privire la telefoane „poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ, în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”.
În plus, mai nou, nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, în loc de 40 de absențe, cum propusese Ministerul Educației în proiectul de statut.