Psihopedagog, despre trauma notelor de la școală: „Am întâlnit elevi care plângeau când luau 9,50”

DE Florentina Enache | Actualizat: 27.06.2024 - 12:00
Psihopedagog, despre notele luate la școală: „Am întâlnit elevi care plângeau când luau 9,50” - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

Un psihopedagog a vorbit despre cum trebuie să gestioneze părinții situația notelor mici luate de către copiii lor, la școală, dar și despre diferitele situații pe care le-a întâlnit în cariera didactică.

SHARE

Roxana Andreea Rusu, scriitoare și psihopedagog, a vorbit despre cum trebuie să gestioneze părinții situația unui copil care se întoarce de la școală cu o notă mică.

Psihopedagog, despre trauma notelor de la școală: „Am întâlnit elevi care plângeau când luau 9,50”

Psihopedagogul a spus că a întâlnit în cariera sa mulți elevi speriați de reacțiile de acasă la aflarea unei note luate la școală, punând accentul pe obiceiul unora dintre părinți de a-și compara copiii cu alți colegi din clasă, conform site-ului Educație prin lectură

Citește și: Profesor „nepotrivit” la catedră? „Doamna trântește geanta, țipă. Unei fetițe i s-a făcut rău”

,,Am întâlnit în cariera mea didactică elevi care plângeau în clasă când luau nota 9,50, gândindu-se că vor merge în 2 ore acasă și părinții vor afla că nu au luat 10. Alți copii, cu zâmbetul pe buze, erau relaxați recitind lucrarea de nota 6, ca să vadă unde au greșit. Trauma acestor elevi se naște acasă în modul în care nu ei, ci părinții lor percep diplomele, festivitățile și calificativele. Pleacă din dramele care se produc când copilul nu ia nota maximă, din reproșurile tăioase: M-ai făcut de râs!!! X cât a luat? Vezi?! Tu ești prostul clasei! Să nu te mai întorci acasă, dacă nu faci bine la examen!”, a spus psihopedagogul.

Citește și: Disperarea unei profesoare care iese din învățământ: „Mă simt desconsiderată”

„Nota nu-i definește în totalitate”

Psihopedagogul a spus că este important ca părinții să le explice copiilor că o notă mică luată la o materie nu îi caracterizează în totalitate, ci că aceasta indică faptul că trebuie să-și îmbunătățească anumite cunoștințe.

„Urgența maximă este de fapt de a privi cu mai multă atenție spre ceea ce le insuflăm acasă copiilor și cât timp acordăm relației cu copilul. Căci viața e plină de competiții personale, profesionale, sportive, de note și examene, de diplome, clasamente, lupte, etc. Dacă nu le-am insuflat până acum, este bine să le explicăm că nota lor contează fiindcă arată nivelul la care sunt în acel moment la o anumită materie, dar NU îi definește pe ei în totalitate. Că o notă mică luată corect e un bun indicator că mai au de lucrat, nu o tragedie catastrofală. Trebuie să se compare doar cu ei, nu cu X și cu Y din clasă”, a mai adăugat Roxana Andreea Rusu.

Citește și: Câți bani primesc profesorii pentru corectarea lucrărilor la Bacalaureat? Mai mult decât în Franța

„Important este să devină mai buni decât au fost”

Psihopedagogul a încheiat spunând că ceea ce contează este progresul copilului la școală, vorbind, de asemenea, despre importanța unui comportament adecvat al parinților față de cei mici.

Citește și: De ce să nu-ți crești copiii în străinătate? Tată român, stabilit în Anglia: „Mergeți acasă!”

„Important este să devină mai buni decât au fost, nu să-și întreacă prietenii și colegii. Orice progres e bun, chiar și unul lent. Nu se dărâmă Pământul dacă vin acasă cu o notă mică! ȘI MAI ALES: Să îi facem să simtă că familia e oaza lor de iubire, înțelegere și susținere necondiționată. Că familia lor are încredere în ei. Că iubirea părinților pentru copii nu depinde de nimic, nici de note, nici de diplome!", a scris Roxana Andreea Rusu pe blogul său, PrintreRanduri.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te