Ministerul Educației dă internet de mare viteză. 30% dintre elevi nu au acces la computer

DE Petre Bădică | Actualizat: 11.10.2018 - 13:02
Inquam Photos / Cornel Putan

Vestea bună de la guvern: toți elevii vor avea Internet de mare viteză. Vestea proastă: 30% dintre elevi nu au acces computer.

SHARE

În „Programul de guvernare”, PSD și-a propus „asigurarea bazei tehnice necesare instruirii prin dotarea unităților școlare cu suficiente calculatoare și acces la internet”. La doi ani distanță, guvernul condus de Viorica Dăncilă pune bazele îndeplinirii acestei promisiuni. Dar nu în ordinea firească: dotarea școlilor cu computere și apoi conectarea lor la Internet, ci procedând tocmai pe dos.

Acum câteva zile, Ministerul Educației anunța că „Executivul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Platformă naţională integrată - Wireless Campus”. 

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unei platforme naţionale integrate de tip campus care să asigure, cu prioritate în școli de nivel gimnazial, serviciul de acces fără fir la rețele de date deschise interconectate, inclusiv la internet”. Proiectul va costa 209 milioane de leu, cea mai mare parte a banilor fiind europeni.

Din mila lui Bill Gates

Dacă în ceea ce privește accesul la Internet în școli lucrurile par rezolvate, în ceea ce privește dotarea școlilor cu computere, lucrurile stau dramatic. În urmă cu două luni, revista Newsweek România scria că, în comuna Baru, din județul Hunedoara elevii învață pe aceleași calculatoare de acum zece ani. 

Citește și 27.000.000 € de la Bill Gates pentru satele românești

Calculatoarele au fost donate de Melinda și Bill Gates prin programul Biblionet. Un număr de 2.252 de biblioteci au fost dotate, în urmă cu un deceniu, cu calculatoare într-un proiect de 27 milioane de euro.

Situația din localitatea Baru se mai întâlnește în alte câteva sute de școli, eleviii învățând pe  calculatoare depășite din punct de vedere tehnic.

Studiul intitulat „Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural“, elaborat anul trecut, arăta că, în mediul rural, există un calculator la 20 de copiiProcentul elevilor care nu au acces la calculatorul școlii este de 30%.

O statistică a INS arată că cei 1,7 mili­oane de copii care sunt înscrişi în învă­ţă­mân­tul pri­mar şi gim­nazial au acces la 136.365 de calculatoare. În România câte 12 copii în medie se bat pentru un loc la un calcu­lator, cel mai prost raport din Uniunea Europeană.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -