Mână de ajutor pentru plagiatori. Diploma de doctor, revocată în instanță

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.07.2019 - 16:25

Președintele Iohannis a semnat decretul prin care diploma de doctor poate fi anulată numai în urma unui verdict final al instanței.

SHARE

 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 (PL-x 66/14.03.2016), ordonanţă dată de fostul premier Dacian Cioloş.

Legea spune că „Titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a acestuia… Diploma de doctor se revocă prin hotărâre definitivă a unei instanțe judecătorești.”

Până la intrarea în vigoare a acestei Legi, atunci când existau suspiciuni de plagiat era sesizat CNATDCU.

Acest organism organiza o echipă formată din trei specialiști din domeniul respectiv care, timp de câteva luni, analiza lucrarea de doctorat.

Ținând cont și de avizul școlii doctorale care a dat titlul, comisia CNATDCU urma să propună retragerea sau păstrarea titlului de doctor. În cazul în care se propunea retragerea titlului de doctor, Ministerul Educației lua la act și deposeda persoana în cauză de titlu.

Noua lege stipulează foarte clar că doar un verdict final în instanță duce la revocarea diplomei.    

Gabriel Oprea și Victor Ponta și-au anunțat intenția de a contesta verdictul de plagiat în instanță.

Legea instituie norme noi referitoare la organizarea şcolilor doctorale, evaluarea activităţilor acestora, acordarea şi retragerea titlului de doctor, renunţarea la titlul de doctor, modalităţile de acordare a atestatului de abilitare şi sancţiuni în materie, arată Agerpres.

În toamna anului 2016, CCR a admis obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de un număr de 26 de senatori PNL şi de Guvernul României şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 este neconstituţională în ansamblul său.

Legea a fost adoptată de Parlament în 2017, iar preşedintele Klaus Iohannis a formulat ulterior o sesizare de neconstituţionalitate.

"În ziua de 20 iunie 2019, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) teza întâi din Constituţie şi al art. 11 alin.(1) lit.A.a) şi art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, obiecţie formulată de Preşedintele României. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 este constituţională în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României", potrivit CCR.

Potrivit actului normativ, diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului.

Preşedintele Iohannis a mai semnat miercuri decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre România şi Ungaria privind protecţia reciprocă a informaţiilor clasificate, semnat la Bucureşti, la 3 octombrie 2018 (PL-x 211/03.04.2019).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te