Iohannis, la Iaşi: Timpurile se schimbă şi ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 01.10.2018 - 12:24
Klaus Iohannis a participat la deschiderea anului universitar, la Iași. Foto: Administrația Prezidențială

Timpurile se schimbă şi, în mod normal, România ar trebui să fie pregătită să le facă faţă, dar, din nefericire, nu este, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, luni, la deschiderea noului an universitar de la Iaşi.

SHARE

Șeful statului a pledat, în discursul său, pentru construirea autostrăzii care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi, el spunând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.

„Timpurile se schimbă şi, în mod normal, ar trebui să fim pregătiţi să le facem faţă. Din nefericire, nu suntem. În cercetare şi inovare se fac paşi înapoi", a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a declarat că instabilitatea legislativă şi lipsa unor direcţii clare în educaţie l-au determinat să lanseze proiectul România Educată, ale cărui concluzii le va prezenta curând. Festivitatea de deschidere a anului universitar la Iaşi s-a desfăşurat la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, la ceremonie luând parte reprezentanţi ai celor cinci universităţi de stat din municipiu. 

La ceremonie a fost prezent şi ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa, potrivit News.ro

Preşedintele Iohannis a fost primit cu urale, mai multe persoane scandându-i numele în momentul în care acesta a ajuns la Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri”.Iohannis, la deschiderea anului universitar la Iaşi: O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este absolut necesară”

Dincolo de educaţie, pentru a-şi valorifica întregul său potenţial, Iaşiul are nevoie şi de infrastructura care să îl transforme într-un important oraş european. 

O autostradă care să lege Moldova de restul ţării şi de reţeaua paneuropeană de autostrăzi este de aceea absolut necesară”, a afirmat președintele României, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Acesta a subliniat, totodată, că neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze, precizând că este inadmisibil ca distanţa dintre Bucureşti şi Iaşi să fie străbătută cu trenul în aproximativ şase ore şi jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.

„Toate aceste elemente - predictibilitate legislativă, o viziune coerentă şi de lungă durată în educaţie şi cercetare şi investiţii susţinute pentru acoperirrea deficitului de infrastructură - pot contribui decisiv la recâştigarea de către Iaşi a rolului său istoric de capitală regională şi pol european de dezvoltare. O asemenea evoluţie nu poate fi gândită fără contibuţia dvs., profesorii, studenţii şi cercetătorii ieşeni, care astăzi vă pregătiţi de un nou an de activitate”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.