În plină epidemie de gripă, directorii școlilor sunt trimiși în concediu de odihnă

DE Cătălin Osiceanu | Actualizat: 07.02.2019 - 13:52

SHARE

Ministerul Educației a atribuit Siveco Romania, partener tradițional al instituției, în anul 2016, prin negociere fără anunț de participare, trei contracte de servicii de mentenanță și suport tehnic pentru trei sisteme informatice ale instituției pentru care s-a angajat să plătească 4,64 milioane de lei, fără TVA.

Unul dintre contracte vizează prestarea de servicii de suport tehnic și de mentenanță pentru sistemul informatic de salarizare din instituțiile de învățământ preuniversitar, numit EduSAL, și are o valoare de 1,53 milioane de lei.

Acest program, responsabil cu stabilirea salariilor tuturor angajaților din sistemul de învățământ, conform legii, a suportat nenumărate modificări de la prima implementare, ajungând la versiunea 2.20.1. La sfârșitul lunii ianuarie, a acestui an, inspectoratele școlare județene au diseminat către toate instituțiile școlare preuniversitare o informare din partea SIVECO ce include următorul text:

„Am livrat responsabililor din Inspectoratele Şcolare Judeţene / Municipiului Bucureşti kitul arhivat al versiunii EduSAL 2.20.1. Pentru a nu mai bloca comunicarea cu serverul, veţi primi pe canalele de comunicare interne, specifice judeţului dumneavoastră, arhiva EdusalSetup_2_20_1.zip pe care o veţi descărca, dezarhiva și apoi instala. După instalarea versiunii 2.20.1 vă rugăm să nu interveniţi asupra aplicaţiei până la finalizarea actualizării! Vă reamintim că pe perioada vacanţelor întregul personal didactic, inclusiv personalul de conducere, se află în concediu de odihnă fapt pentru care aceste informaţii trebuie să existe şi în pontajele din aplicaţia EduSAL. În acest sens regăsiţi adresa ataşată. …”

Această comunicare a produs nedumerire și rumoare în rândul cadrelor didactice, cel puțin din două puncte de vedere: conform Legii 53/2003 - Codul muncii: Art. 148, alin (1), „efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.”

Menționez că în sistemul românesc de învățământ, „angajatorul” este unitatea de învățământ unde salariatul își desfășoară activitatea și de unde își încasează salariul. A trimite forțat un angajat în concediu seamănă mai mult cu „șomajul tehnic”, măsură care se ia atunci când sunt probleme în a asigura salariile.

Este Ministerul Finanțelor într-o astfel de situație?!...

Dacă da, ce autoritate are SIVECO România de a bloca, cu programul informatic EduSAL, dreptul cadrului didactic de a nu fi în concediu, dacă nu-și dorește?!...

O a doua mare problemă o reprezintă absența personalului de conducere, într-o perioadă în care a fost declarată epidemie de gripă în România. Nu cumva directorii unităților de învățământ trebuie să se afle în școală, în această săptămână de vacanță a elevilor, unde, cu sprijinul autorităților competente, să asigure dezinfectarea clădirilor?!...

Sunt întrebări firești pe care ni le punem și la care Ministerul Educației trebuie să răspundă. Pe ce se bazează ministerul, cunoaștem. Ne-am obișnuit… Se încalcă legea! Ne mai mirăm de asta în zilele noastre?!

Majoritatea directorilor de școli dovedesc obediență față de cei care i-au numit printr-un „concurs specific” de ocupare a postului de conducere și, în mod cert, vor veni în instituție, căci trebuie să anuleze o disfuncție generată de această situație.

În fapt, conform legii, pe timpul concediului directorului, atribuțiile acestuia se deleagă unui membru al Consiliului de Administrație care, desigur, este în… concediu forțat.

E lesne de înțeles că în săptămâna care urmează vor fi comunicări, documente curente de asumat, și că… instituția Inspectorat Școlar Județean va relaționa cu unitățile școlare prin… reprezentantul acesteia.

Mai mult, dacă s-ar respecta legea cu privire la rechemarea salariatului din concediu de odihnă, bugetul ministerului ar avea mult de suferit, iar „măsura economică” pe care au luat-o s-ar întoarce împotriva lor, deoarece, în această situație, textul legii prevede: „Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz, angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale,necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.”

Ar fi firesc ca la finalul acestui articol să mă adresez sindicatelor din învățământ, dar, din motive lesne de înțeles, … mă abțin!

Totuși,  pun întrebarea: Cine apără interesele colective ale angajaților în fața unor măsuri abuzive?

_______________

Cătălin Osiceanu este profesor de matematică la Școala „Grigorie Ghica Voievod" din București

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te