Harghita: 50% dintre elevii de clasa a IX-a și 34% din cei de clasa a XII-a nu știu română de nota 5

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.07.2023 - 21:02
50% dintre elevii de clasa a IX-a și 34% din cei de clasa a XII-a nu știu româna de nota 5 - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

50% dintre elevii din Harghita nu știu limba română de nota 5 în clasa a IX-a când se susține Evaluarea Națională. 33% dintre elevii din Harghita nu știu limba română de nota 5, potrivit rezultatelor de la Bacalaureat.

SHARE

50% dintre elevii din Harghita nu știu limba română de nota 5 în clasa a IX-a, atunci când se suține Evaluarea Națională. Procentul elevilor din Harghita, care au terminat clasa a XII-a și nu cunosc limba română de nota 5, este de 34%.

50% dintre elevii de clasa a IX-a și 34% din cei de clasa a XII-a nu știu limba română de nota 5

Rezultatele apar într-o analiză Newsweek România, în contextul în care, în Harghita, 84% din populație este de etnie maghiară.

Potrivit calculelor Newsweek România, în Harghita, 1.370 de elevi nu au luat nota 5 la limba română la evaluarea națională, dintr-un total de aproape 2.850 de elevi. Adică 48%.

Procentul elevilor care nu au obținut nota 5 la limba română, la nivel național, este de 23%. În Harghita, procentul elevilor care nu au luat notă de trecere la examenul de limba română de la Evaluarea Națională este de două ori mai mare ca media națională.

Chiar dacă nu cunosc limba română de nota 5, toți elevii au fost repartizați la liceu. Evaluarea Națională nu se pică.

La Bacalaureat, procentul elevilor care știu limba română de nota 5 s-a îmbunătățit cu aproape 15%. Dar și abandonul școlar a crescut foarte mult. Din 2.199 de elevi care au dat examenul la limba română în Harghita, 868 nu au reușit să ia nota 5 la limba română, adică 34%.

Incredibila soluție a guvernului

„Guvernul României va adopta și implementa o strategie națională pentru creșterea gradului de cunoaștere a limbii române de către cetățenii români aparținând minorităților naționale.

Citește și: Liceu trucat. Elevi de la clasele de filologie au luat note de 2 și 3 la limba română la Bacalaureat

Se au în vedere următoarele direcții de acțiune: aplicarea prevederilor Legii educației naționale în privința predării limbii române pentru elevi care studiază în limbile minorităților naționale, finanțarea unui program de schimburi de elevi, cu scopul de a avea posibilitatea utilizării (mai extinse) a limbii române și finanțarea unor tabere de limbă română pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale”, potrivit unui document al ex-guvernului Ciucă.

70% gradul de succes la Bacalaureat

Ieri, au fost afișate rezultatele inițiale la Examenul de Bacalaureat 2023. Rata de succes este de peste 70%, anunță Ministerul Educației. Tot ieri au fost depuse și contestațiile.

Citește și: S-au afișat rezultatele la Examenul de Bacalaureat 2023. Câți candidați au luat 10

Ministerul Educației a anunțat că au fost publicate rezultatele finale, după contestații, la examenul de Evaluare Națională 2023. Numărul notelor de 10.00 a crescut față de anul trecut. Au fost înregistrate peste 27.000 de contestații.

În urma reevaluării lucrărilor contestateponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), este 76,4% (117.798 de elevi), în creștere cu 0,20% (291 de elevi) față de rezultatele inițiale (76,2%).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te