„Sunt soluţii raţionale pentru a înfrunta o criză pentru care nimeni nu a fost pregătit. Nici în România, nici în alte ţări. Marea problemă nu e a măsurilor, care sunt ok pe hârtie, ci a modului în care ele vor fi respectate în sala de clasă, pe coridoare şi în pauze. Vor trece cu bine peste această situaţie cei care vor fi mai disciplinaţi. Sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui că în faţa bolii fie te fereşti, fie eşti prost. Chiar dacă preşedintele şi-a cerut scuze, eu, care nu mai am vreo funcţie publică, pot să o spun. Mai e aspectul legat de descentralizare şi vedem acum un paradox: cei care urlau că vor descentralizare când era de decis cum să folosească banii veniţi de la Guvern acum urlă de nemulţumire că trebuie să îşi asume decizii. Apare clar acum politicianismul ieftin, pe care sper să îl văd sancţionat la vot", a susținut Funeriu, într-un interviu acordat Agerpres.
Fostul ministru a atras atenția că, dacă PSD n-ar fi modificat Legea Educației, școala online s-ar fi putut desfășura în condiții mai bune.
„Totul ar fi fost ok dacă PSD nu ar fi modificat Legea 1. Am fi avut şi o bibliotecă şcolară virtuală, am fi avut şi profesori pregătiţi pentru a preda online, am fi avut multe alte lucruri bune pentru copii. Aşadar, dacă în loc să se ocupe să ascundă plagiatele lui Ponta şi să modifice Legea 1 în favoarea clientelei PSD ar fi aplicat-o, miniştrii PSD (care au condus fără întrerupere din 2012 încoace) ar fi trebuit să aplice legea. Dar ce să facem dacă aşa a votat poporul?", a spus Daniel Funeriu.
Referitor la profesori, fostul ministru consideră că aceştia trebuie să îşi "reinventeze" propria meserie şi să o adapteze noilor condiţii, aceştia fiind "poate mai expuşi decât copiii".
În opinia lui Funeriu, un rol important îl au părinţii, iar „sistemul de educaţie trebuie să ia în considerare mai mult părinţii. Degeaba le spunem copiiilor la şcoală să se ferească dacă acasă părinţii le spun altceva. Degeaba explicăm copiilor despre sutele de milioane de oameni salvaţi de vaccinuri, dacă acasă aud poveşti aberante despre vaccinuri. Să nu uităm încă un lucru: copiii de azi sunt părinţii de mâine. De aceea e foarte important să vorbim copiilor despre ştiinţă, despre adevărurile ştiinţei, despre faptul că ştiinţa şi medicina vindecă, nu vracii sau nu ştiu ce influencer".