Federația Părinților: E discriminare să dai vacanță elevilor la stat și să continui școala la privat

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.10.2021 - 23:18
Federația Părinților: E discriminare să dai vacanță elevilor la stat și să continui școala la privat

Ministerul Educației a decis să permită școlilor private să își continue activitatea online.

SHARE

În același timp, elevii din instituțiile de stat au fost trimiși două săptămâni în vacanță.

Ulterior, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că cele două săptămâni de vacanță se vor recupera în ianuarie, cu prezență fizică, între 3-14 pentru elevii de gimnaziu și liceu și între 10-14 pentru cei din ciclul primar, care ar fi avut oricum o săptămâna de vacanță în octombrie.

Rămâne de văzut ce se întâmplă cu elevii din privat. Decalajul rămâne. În plus, nu există nicio garanție că situația epidemiologică va fi mai bună în ianuarie.

Federația Părinților: E discriminare să dai vacanță elevilor la stat și să continui școala la privat

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, spune, pentru Newsweek România, că decizia discriminează elevii și că soluția ar fi fost trecerea tuturor școlilor în online.

„Se crează o discriminare. Ministrul Educației conduce după modelul dezbină și cucerește. Împarte societatea în vaccinați și nevaccinați, în cei buni și cei răi, în cei de la școlile private și cei de la școlile de stat. Este dreptul familiilor care își permit să își ducă copiii la școli private. Doar că, permițând activitatea educațională numai în școlile private, se crează o discriminare. Constituția garantează dreptul la Educație. Este o inechitate”.

Iulian Cristache spune că decizia are la bază și o componentă financiară.

„Decizia este ușor de interpretat. Trecând toate școlile în online, statul ar fi trebuit să plătească indemnizații părinților care au copii sub 12 ani. Trimițând copiii în vacanță forțată, părinții nu mai primesc nicio indemnizație. După un an și jumătate în care am avut parte și de școală online, Ministerul Educației decretează că aceasta nu este bună. Implicit, recunoaște faptul că nu a pregătit cum trebuie școala online”.

 După 8 noiembrie, dat fiind că rata incidenței nu va scădea suficient de mult, cel mai probabil școala va continua online.

„Noi am cerut să se ia decizia de închidere a școlilor doar în localitățile unde rata de infectare este mare. La revenirea din aceste două săptămâni de vacanță, probabil că se va trece la școala online. Modalitatea în care elevii merg la școală ar trebui luată prin Consiliul profesoral și de administrație al școlilor. Școala știe cel mai bine dacă are personal auxiliar, dacă are stocuri de dezinfectanți, dacă sunt profesori infectați și dacă pot fi înlocuiți.

Pragul acela de 6 infectări la mia de locuitori, scos din pix de minister, poate rămâne orientativ, ca un punct de referință. Sunt și părinți care spun că elevii trebuie să meargă la școală indiferent de rata de incidență”, ne-a explicat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Newsweek România a vrut să afle și opinia elevilor în legătură cu această decizie care apare ca discriminatorie. Elevii din școlile private obțin două săptămâni de pregătire în plus care pot influența decisiv rezultatele la examenele de la final de an: evaluarea națională și bacalaureatul. Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța ne-a precizat că soluția care se impunea ar fi fost „trecerea în online a tuturor unităților de învățământ.”

Citește și: Asociația elevilor: E o inechitate că elevii școlilor private învață online, iar cei de la stat, nu

Această vacanță vine în contextul în care România are un an școlar scurt în comparație cu ce se întâmplă în Europa. Puține state oferă elevilor peste 11 săptămâni de vacanță de vară iar printre ele se află: România, Italia, Spania, Portugalia dar și Blugaria.

Vacanța între 9 și 11 săptămâni: Ungaria, Serbia, Bosnia, Suedia, Finlanda, Grecia. Vacanță între 7 și 9 săptămâni: Polonia, Cehia, Slovacia, Franța, Norvegia. Vacanță de vară sub 7 săptămâni: Germania, Elveția, Marea Britanie.

Citește și: Elevii din România merg 167 zile la școală. În Italia și Danemarca – 200, Olanda – 189, Serbia – 170

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te