Venitul unui medic, de patru ori cât al unui profesor. Asistenta, dublu față de un profesor debutant

DE Petre Bădică | Actualizat: 08.06.2023 - 20:13
Un medic ia de 4 ori mai mulți bani față de un profesor cu aceeși vechime - Foto: Pexels / Julia Cameron

Prin Legea salarizării din anul 2017, s-a creat o nedreptate istorică între două tipuri de bugetari esențiali pentru statul român. În timp ce salariile medicilor au crescut foarte mult, profesorii au fost ignorați.

SHARE

Duminică, 26 martie 2017, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii la acea dată, declara că, potrivit proiectului legii salarizării unitare, în anul 2018, salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro pentru un medic de la ATI. Tot ea explica cum e posibil acest salt financiar uriaș.

"Medicii şi asistentele au urcat direct pe grila din 2022, deci ei de la 1 ianuarie 2018 nu vor mai avea niciun fel de creştere, în schimb... educaţia a avut o creştere de 25% anul acesta, deci 25% raportat la salariul de anul trecut...", a afirmat Vasilescu.

Educația a rămas la coada căruței

Olguța Vasilescu lăsa să se înțeleagă că ceilalți bugetari vor ajunge la un nivel salarial comparabil cu al medicilor în 2022 (la cinci ani de la respectivele declarații). Nu doar că nu s-a întâmplat acest lucru, dar medicii au rămas categoria de bugetari privilegiată din Românai.

Comparația cu profesorii

Analiza de mai jos nu vrea să conteste dreptul medicilor de a avea salarii foarte mari comparativ cu venitul mediu din România. Ci vrea să arate că, prin comparație, cel puțin una din categoriile de bugetari cele mai importante - profesorii - a rămas extrem de nedreptățită. 

La solicitarea Newsweek România, Ministerul Muncii a explicat diferențele salariale dintre cele două categorii de bugetari. 

Ministerul spune că la baza salarizării de azi stă „Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare care a fost adoptată de către Parlamentul României, în urma consultării ordonatorilor principali de credite pe fiecare familie ocupațională și  a partenerilor sociali (confederațiile sindicale și patronale”.

Salarii mari ca să combați migrația

Creșterile salariale „au fost stabilite pornind de la principiul ierarhizării acestora atât pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, precum și între domenii de activitate diferite”.

Ministerul recunoaște că în cazul medicilor s-a făcut o excepție.

„Există unele excepții de la ierarhia descrisă mai sus, cum ar fi funcția de medic, care are salarii de bază sensibil mai mari decât ale tuturor celorlalte funcții de execuție. Această reglementare a fost rezultatul priorităților din Programul de Guvernare 2017–2020, care a avut în vedere stoparea fenomenului de migrare a acestor categorii de bugetari în afara țării, întrucât salarizarea slabă a acestora și tentația unui loc de muncă bine plătit în străinătate au condus, printre altele, la un exod al personalului medical în străinătate”, potrivit răspunsului oferit pentru Newsweek.

Cum arată salariile profesor Vs medic

„Precizăm că funcția de profesor studii superioare de lungă durată debutant din învățământul preuniversitar este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Învățământ“ din Legea-cadru cu un coeficient de 1,64 și un salariu de bază de 4098 lei la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 4856 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 5102 lei.

Funcția de medic din Unități clinice este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Sănătate și Asistență Socială“ din Legea-cadru cu un coeficient de 2,56 și un salariu de bază de 6400 la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 7584 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 7968 lei”, ne spune ministerul.

Cum arată, oficial, diferențele salariale

Un medic gradația zero este încadrat la un salariu cu 2.300 lei mai mare decât al unui profesor cu aceeași gradație.

Un medic cu 10-15 ani vechime este încadrat la un salariu cu 2.700 lei mai mare decât al unui profesor cu aceeași gradație.

Un medic cu peste 20 ani vechime ia un salariu cu 3.000 lei mai mare decât al unui profesor cu aceeași gradație.

Un profesor debutant câștigă 5.,100 lei brut, adică 24.00 lei net. O asistentă câștigă, dublu, adică 10.000 lei brut. Documentul este AICI.

 

Ce nu spune Ministerul Muncii

Salariile medicilor mai sus menționate sunt doar o parte din veniturile acestora. La încadrarea de bază se adaugă gărzile și sporurile pentru condiții grele de muncă.

Potrivit datelor consultate de Newsweek, la Spitalul Filantropia, cel mai mic salariu de bază al unui medic primar este de 6.000 de lei, dar majoritatea salariilor de bază sunt între 11.000 și 15.000 de lei.

Detalii AICI

Un medic primar ORL la Spitalul Județean Ilfov câștigă 15.000 de lei pe lună. Iar un medic ATI primește între 11.000 și 16.000 de lei. Sporul pentru condiții vătămătoare ajunge aici la peste 10.000 de lei. Un medic ATI poate ajunge la 26.000 de lei venitul brut. Detalii AICI

Este un venit și de 5 ori mai mare decât al unui profesor.

Ce ne mai spune oficial Ministerul Muncii

Printre reformele asumate de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență se regăsește și  “Modificarea și modernizarea legislației privind sistemul de salarizare“ din cadrul Reformei 4 - Reforma sectorului public, creșterea eficienței justiției și întărirea capacității partenerilor sociali. Această reformă a legislației privind sistemul de salarizare care are ca obiective principale:

Citește și: România nu e în Schengen pentru că austriecii nu merg în vacanță la Marea Neagră, ci la Adriatică

Creșterea echității salarizării din sectorul bugetar, prin asigurarea plății egale pentru muncă de valoare egală, nu doar în stabilirea salariului de bază, ci și din perspectiva tuturor drepturilor salariale care sunt incluse în salariul lunar, pentru ca acesta să reflecte corect ierarhia funcțiilor rezultată din evaluarea posturilor; Asigurarea unui tratament nediscriminatoriu în aplicarea regulilor de stabilire și de limitare a sporurilor și a altor drepturi care fac parte din componenta variabilă a salariului lunar; Asigurarea unui nivel competitiv de salarizare pentru toate categoriile de angajați bugetari, printr-o analiză fundamentată care să țină cont de bunele practici în domeniu; Asigurarea unei dimensiuni de salarizare în raport cu performanța în sectorul bugetar, pe baza unui cadru clar de management al performanței. 

Citește și: VIDEO SUA au testat cu succes racheta hipersonică AGM-183A, mai rapidă decât orice armă existentă

Ce li s-a promis profesorilor

„Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie”, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te