Elevii vor susținerea bacalaureatului în format clasic, subiect care a încăierat sindicatele

DE Petre Bădică | Actualizat: 12.05.2020 - 18:12
Inquam Photos
Inquam Photos

Sindicatele din învățământ duc o luptă de imagine și influență „pe spatele” elevilor.

SHARE

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu a venit cu ideea anulării examenelor de bacalaureat. Nota de bacalaureat ar fi urmat să fie realizată pe baza mediilor generale din anii anteriori.

Una dintre mize o reprezintă „alimentarea” facultăților cu acei elevi care, anii anteriori, nu au putut lua examenul de bacalaureat.

În condițiile anulării examenului de bacalaureat, pe baza mediilor de la sfârșit de an, zeci de mii de elevi ar putea obține o medie de șase și, prin urmare, diploma de absolvent. Eludând, desigur, clasicul examen de bacalureat.

Hăncescu cere anularea examenului de bacalaureat pe motiv că statul nu ar putea asigura, în școli, condițiile de igienă și distanțare cerute în cazul pandemiei de coronavirus.

Anton Hadăr președintele Federației Națională Sindicală Alma Mater, a citit perfect adevăratele intenții ale colegului Hăncescu. Hadăr spune că dacă s-a anula examenele de bacalaureat, fără un asemenea examen universitățile vor fi pline de persoane care nu au reușit să ia anterior acest examen, iar acum li se permite accesul în acest mediu. În plus, diferențele dintre note sunt imense, sunt foarte subiective”, potrivit dcnews.ro.

Newsweek România i-a întrebat pe elevi, direct vizați de măsură, cum ar vrea să susțină examenul de bacalaureat. Răspunsul a fost fără echivoc.

Capcana anulării bacalaureatului

Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Petrișor Țucă, crede că ideea lui Hăncescu este nocivă:    

„Este adevărat că avem nevoie de mai mulți studenți, de mai mulți tineri cu studii superioare. Asta ajută la dezvoltarea economică și socială, dar nu trebuie făcut rabat de la calitatea candidaților în contextul crizei. 

Sunt multe generații de elevi care s-au înscris la examenul de bacalaureat și nu au luat nota de trecere. Acum, li se deschide posibilitatea de a-și echivala nota finală de la bacalaureat cu notele obținute în anii de liceu, iar ulterior să se înscrie la o universitate din țară. Iar asta ar putea afecta calitatea învățământului.

Există diferențe de notare nu doar între orașe și școli, ci și între profesorii acelorași școli. Dacă s-ar ajunge aici, universitățile ar trebui să organieze propriile examene de admitere. Altfel, ne-am trezi într-o situație care ar aduce prejudicii învățământului superior”.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, a spus pentru Newsweek România, că nu este de acord cu anularea examenelor de bacalaureat. „Avem decalaje și diferențe nejustificate de notare în același microsistem de învățământ. Diferențele de notare din mediul rural, în comparație cu mediul urban, sunt foarte mari. Nu suntem în punctul de vorbi de un sistem de notare echitabil”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te