Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,94 %
Elena Lasconi 19,16 %
99,92 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Elevii din sate, în online. La o rată de infectare de 6 ori mai mare, în Capitală mergi la școală

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.11.2021 - 15:28
Elevii din sate, în online. La o rată de infectare de 6 ori mai mare, în Capitală mergi la școală  / Inquam Photo
Elevii din sate, în online. La o rată de infectare de 6 ori mai mare, în Capitală mergi la școală  / Inquam Photo

Doar școlile și grădinițele în care rata de vaccinare anti-Covid a personalului - profesori și angajați - este de cel puțin 60% vor fi deschise cu prezență fizică începând de luni, 8 noiembrie.

SHARE

În celelalte unități de învățământ, cu rata de vaccinare sub 60%, cursurile vor începe online, a anunțat vineri dimineață ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Astfel, aproximativ 1,8 milioane de elevi și preșcolari din cei 2,9 milioane vor începe școala fizic luni, după vacanța forțată.

Citește și: Elevii din sate, în online. La o rată de infectare de 6 ori mai mare, în Capitală mergi la școală

Ministerul Educației a stabilit, astfel, un singur criteriu pentru ca elevii să poată veni la școală în format fizic: 60% dintre angajații din respectiva școală să fie vaccinați. În acest moment, 66% dintre profesorii din toată țara s-au vaccinat anti-COVID. Procentul personalului auxiliar e, probabil, mai mic.

Ministerul speră ca părinții să pună presiune pe profesori pentru ca aceștia să se vaccineze în număr mare și școala să înceapă fizic. Problema o constituie faptul că în comunitățile cu puțini profesori vaccinați sunt și puțini părinți vaccinați în general. Rata de vaccinare în România este de 33%.

Citește și: SURSE Liberalii încă nu au renunțat de tot la USR. Se tem că o alianță cu PSD ar rupe partidul

Mai trebuie spus că a fost eliminat pragul de infectare din respectiva localitate de la care școlile ar fi trecut în online. Reamintim că, ultimul prag de infectare de la care școlile au trecut în online, a fost de 6 infectări la mia de locuitori în 14 zile (octombrie 2021)

Efecte negative ale deciziei

Presiunea exercitată asupra profesorilor pentru vaccinare se întoarce împotriva interesului copiilor, acela de a învăța în condiții cât mai bune.

Există posibilitatea ca într-o localitate unde pandemia este sub control (incindență mai mică de 3 la mia de locuitori), elevii să învețe de acasă pentru că profesorii refuză vaccinarea.

Media incidenței la nivel național este 9,24 la mie pentru ultimele 14 zile.

 

Există localități unde rata infectărilor este mică, pandemia fiind sub control. Dar elevii vor învăța în online, pentru că în școala lor nu sunt 60% dintre profesori vaccinați.  Câteva exemple:

Carei (județ Satu Mare): rata de incidență a infectărilor este de 5,3 (jumătate din media națională). Liceul Teoretic Carei este în „online” pentru că sunt 54% profesori vaccinați.

Socond: rata de incidență a infectărilor este de 2 (o cincime din media națională). Școala Gimnazială este în „online” pentru că sunt 25% profesori vaccinați.

Anina (jud Caraș): rata de incidență a infectărilor este de 2,38 (o pătrime din media națională). Liceul Mathias Hammer este în „online” pentru că sunt 25% profesori vaccinați.

Sasca Montana: rata de incidență a infectărilor este de 2 (o cincime din media națională). Școala gimanzială Mihai Novac este în „online” pentru că sunt 25% profesori vaccinați.

Șandra (Timiș): rata de incidență a infectărilor este de 2,8 (o pătrime din media națională). Școala gimnazială Șandra este în „online” pentru că sunt 46% profesori vaccinați.

Pentru procentul elevilor vaccinați am folosit informații edupedu.ro. Pentru rata de incidență sursa este Universitatea Babeș Bolyai. AICI 

Pe de altă parte, în orașele mari rata de infectare este mult peste 6 la mia de locuitori, putând ajunge la un maxim de 20. Elevii vor merge la școală fizic deorece profesorii s-au vaccinat peste 60%.

În București vorbim de o incidență de 12,4 la mia de locuitori. Aici, majoritatea covârșitoare a școlilor vor începe în format fizic pentru că profesorii s-au vaccinat în proporție de peste 60%.

Citește și: Lista școlilor din Capitală unde 60% dintre profesori s-au vaccinat, iar școala poate începe „fizic”

Concluzie:

Cei un million de elevi care vor învăța online se găsesc, preponderent, în localități mici. Aici, rata de infectare este, adesea, mai mică decât în marile orașe unde se merge la școală mai mult fizic.

Ce prevede Ordinul de ministru pentru deschiderea școlilor

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE: Art.1 - Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr. 5.338/2.015/01.11.2021 

Pagina 2 din 2 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a)desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;

 b)desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60 % din personal este vaccinat;

 c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te