SURSE Liberalii încă nu au renunțat de tot la USR. Se tem că o alianță cu PSD ar rupe partidul

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 05.11.2021 - 21:58
Liberalii încă nu au renunțat de tot la USR. Se tem că o alianță cu PSD ar rupe partidul. Foto Inquam Photos/George Călin

Perspectiva unei alianțe de guvernare cu PSD nu este agreată de toți liderii liberali. Cei care militează pentru refacerea coaliției cu USR se tem că o colaborare cu PSD ar duce la scindarea PNL, mai ales după semnalul lui Orban.

SHARE

PNL este foarte aproape de a intra într-o alianță de guvernare cu PSD, în condițiile în care tot mai mulți liberali sunt nemulțumiți că partidul nu iese din blocajul în care a intrat de două luni, susțin surse Newsweek România

Interimatul prelungit în care se află Guvernul înseamnă că nu pot fi emise ordonanțe de urgență și nici inițiate proiecte de lege, ceea ce are ca efect faptul că sunt blocați și banii publici care ar fi trebuit să meargă în teritoriu. De asemenea, România așteaptă primele 3,7 miliarde de euro din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). 

Declarațiile publice făcute de către Florin Cîțu și președintele PSD Marcel Ciolacu indică, de asemenea, că viitoarea colaborare politică e ca și rezolvată. 

Citește și: VIDEO Cîțu: „Discuție bună” cu PSD. „În această seară am găsit multe lucruri care pot să ne unească”

Însă există două obstacole în calea realizării acestei coaliții de conjuctură.

Primul este reprezentat chiar de către Florin Cîțu.

Președintele PNL nu acceptă altă funcție decât cea de premier. Doar că PSD a declarat deja că va veni, la rândul său, cu o propunere proprie de premier și, având în vedere că este partidul cu cei mai mulți parlamentari (157), această poziție i s-ar cuveni într-o viitoare guvernare.

„Ne-am blocat la Cîțu. Pur și simplu nu există o cale de a-l mulțumi. Simte că dacă pierde funcția de premier, va rămâne fără putere de negociere în partid”, au explicat surse din PNL.

Birou Permanent pentru decizia finală: PSD sau USR

PSD vorbește despre premier propriu, dar nici soluția ca Nicolae Ciucă să fie prim-ministru nu a fost exclusă din discuțiile cu pesediștii, existând informații că ar fi agreată și de aceștia pentru prima rotație de doi ani. 

Numai că, potrivit surselor Newsweek România, Florin Cîțu și alți liberali se tem de repetarea scenariului Orban. Acesta din urmă a renunțat la funcția de premier după alegerile din decembrie, fapt care a dus, în final, la pierderea funcției de președinte al PNL. 

„Nicolae Ciucă este de puțină vreme în PNL (doar din octombrie 2020 - n.r.) și nu cunoaște deloc partidul. Dar există temerea că în condițiile în care am fi iar în situație să fie un șef la PNL și un alt premier, se va repeta scenariul Cîțu-Orban. Ceea ce înseamnă o prelungire a crizei interne din partid”, au explicat surse din PNL. 

Al doilea obstacol este reprezentat de temerea că o alianță cu PSD va duce la scindarea PNL. 17 senatori și deputați liberali au anunțat deja că se retrag din grupul parlamentar al PNL. Unele surse susțin că alți 10 iau în calcul același gest, dacă se ajunge la guvern cu pesediștii. 

Citește și: 17 parlamentari liberali îl urmează pe Ludovic Orban. S-au retras din grupul parlamentar al PNL

Prin urmare, conducerea PNL nu a exclus încă, total, refacerea coaliției cu USR și cu UDMR, în condițiile în care ar exista un curent pro-USR în cadrul Partidului Liberal.

O decizie finală ar urma să fie luată luni seara, potrivit surselor Newsweek România, când are loc un nou Biroul Național al PNL. Cei prezenți vor fi întrebați ce vor: refacerea coaliției cu USR sau o alianță cu PSD. 

Calculele sunt complicate, însă, de faptul că USR nu vrea să renunțe la condiția ca Florin Cîțu să nu mai fie premier, pentru a accepta revenirea la guvernare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te