Dragnea le refuză copiilor „Cornul și laptele”, dar îi tratează cu vitamina D

DE Petre Bădică | Actualizat: 04.02.2019 - 10:29
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Liviu Dragnea a declarat duminică seara că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D.

SHARE

Această preocupare subită a lui Dragnea pentru copii este una ipocrită. Pentru că guvernul pe care îl conduce din umbra nu a reușit să rezolve câteva probleme promise și de maximă importanță, care periclitează prezentul și viitorul celor mici.  

400.000 de copii nu au „Cornul și laptele”

Luați prin surprindere de începerea școlii, reprezentanții Consiliilor Județeane din numeroase județe nu au finalizat licitațiile care să permită derularea celui mai important program social pentru copii. Unii reprezentanți ai Consiliilor Județene au acuzat Guvernul că alocă, cu întârziere, fondurile, acesta fiind motivul pentru care nu au finalizat licitațiile pentru găsirea unor furnizori de produse.

Acest aspect îl semnala Newsweek România în luna octombrie a anului trecut. El este recunoscut, azi, când executivul dezbate alocarea de fonduri pentu Programul „Cornul și laptele” pentru anul școlar aflat în plină derulare. Tot atunci am cerut informații la 22 de Consilii Județene în legătură cu modul în care se derulează Programul „Cornul și laptele” în școli.

Am primit 13 răspunsuri din care am aflat că în 8 județe nu se derulează Programul social al Guvernului pentru elevi și că, în numai 4 județe, acesta funcționează fără probleme. Într-un altul, programul funcționează parțial. Astfel, aproximativ 414.000 de elevi sunt lipsiți de hrana zilnică la care au dreptul prin lege. Ulterior, alte cinci județe au confirmat că nu derulează Programul „Cornul și laptele”. Guvernul a discutat chestiunea abia săptămâna trecută, la cinci luni de la începerea școlii.  

Citește și: PSD ia laptele și cornuld e la gura copiilor

Grădinițele fantomă și cele sportive

În programul de guvernare, PSD a promis 2.500 de creșe și grădinițe. A finalizat câteva zeci, deși a trecut deja jumătate din mandatul lor. În loc să urgenteze această chestiune, guvernul a decis să finanțeze cu jumătate de milliard grădinițele sportive unde se va intra cu taxă.

„În toate manualele sportive, nu există metode de antrenament până la vârsta de 10 ani orice sport ar practica un copil. Totul e până la acea vârstă o joacă. Toată metodica pentru sportivii de perfomanță recomandă practicarea mai multor sporturi până la vârsta de zece ani, dar în joacă, de plăcere. Mai mult, s-a constatat că antrenamentele în regim de performanță la vârste mici sunt dăunătoare dezvoltării psihice a viitorului sportiv și cresc foarte mult riscul accidentărilor timpurii. De asemenea, până la zece ani, în sporturi precum forbal și rugby nu există competiții cu clasamente”, ne-a precizat un antrenor. 

Citește și: Școlile promise de PSD continuă să ardă  

Școli fără avize

La capitolul „Politici în domeniul Educației” din „Programul de Guvernare al PSD” există un capitol intitulat  „Infrastructură modernă, mijloace didactice adecvate, care utilizează tehnologiile informării și comunicării”. Al doilea obiectiv promis de PSD la acest capitol este: „Crearea condițiilor necesare de confort, siguranță și securitate pentru toți copiii în școli, care să permită inclusiv obținerea autorizațiilor de funcționare (sanitară, ISU), în conformitate cu prevederile legale”. În momentul de față, 4.000 de unități de învățământ nu au aviz ISU, iar 2400 au toaleta în fundul curții.  

Uitarea originilor

Doar unul din 100 de copii români plecați în străinătate învață limba și istoria României într-un cadru organizat, la școală. Deși are posibilitatea și pârghiile legale, statul român nu sprijină organizarea de cursuri de limbă și istorie a României în marile comunități de români din Italia sau Spania.

Citește și: Statul condamnă copiii să își ute originile

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te