Au luat laptele și cornul de la peste 414.000 de copii

DE Adelina Sahlean, Petre Bădică | Actualizat: 16.10.2018 - 11:38

Luați prin surprindere de începerea școlii, reprezentanții Consiliilor Județeane din numeroase județe nu au finalizat licitațiile care să permită derularea celui mai important program social pentru copii.

SHARE

Elevii sunt privați de o gustare consistentă, zilnică și gratuită, la care au dreptul potrivit legilor în vigoare. 

Guvernul a  publicat Ordonanța 13  pe baza căreia se alocă bugetul necesar pentru implementarea „Programului pentru școli al României pentru anul școlar 2018-2019“ (este vorba de o variantă îmbunătățită a Programului „Cornul și laptele“ n.red.). Acesta făcea posibilă acordarea gratuită de lapte, fructe, legume și produse de panificație copiiilor de la grădiniță și elevilor din ciclul primar și gimnazial. Potrivit legii,  „pentru anul școlar 2018-2019 se alocă suma de 571.988.000 lei pentru Programul pentru școli al României“. 

Unii reprezentanți ai Consiliilor Județene acuză Guvernul că le-a alocat, cu întârziere, fondurile (20 iulie), acesta fiind motivul pentru care nu au finalizat licitațiile pentru găsirea unor furnizori de produse.

Am cerut informații la 22 de Consilii Județene. Am primit 13 răspunsuri din care am aflat că în 8 județe nu se derulează Programul social al Guvernului pentru elevi și că, în numai 4 județe, acesta funcționează fără probleme. Într-un altul, programul funcționează parțial. Astfel, aproximativ 414.000 de elevi sunt lipsiți de hrana zilnică la care au dreptul prin lege.

Newsweek România a mai descoperit că în județul Călărași sunt oferite doar două produse, iar în Mureș Programul se derulează doar într-un oraș. 

„Acum evaluăm ofertele“

În județul Buzău, „Programul pentru Școli“ nu a început, pentru că „procedura de achiziție publică este în curs de validare, în faza verificări pentru conformitate ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice)“, potrivit reprezentanților Consiliului Județean. Județul Buzău a primit 1,904.000 lei pentru achiziția de fructe, dar și 4.466.000 lei pentru produsele de panificație. Cu toate acestea, peste 47.000 de copii sunt privați de aceste produse.

În județul Suceava autoritățile locale dau vina pe Guvern și spun că achiziția produselor nu a putut fi realizată „fără alocarea bugetului aferent, care a fost aprobat de Guvern la data de 20 iulie“. Un număr de 83.474 de elevi nu beneficiază de produsele gratuite mai sus menționate. 

Consiliul județean a precizat, într-un răspuns către Newsweek România, că „a depus toate eforturile în a acorda produsele ce fac obiectul programului mai sus menționat, începând cu prima zi a anului școlar 2018-2019, însă actele normative incidente achiziției, precum și procedurile de urmat nu au făcut posibil acest fapt“. În acest moment „se evaluează ofertele“.

 Și reprezenații Consiliului Județean Ilfov acuză Guvernul. „La nivelul județului Ilfov, încă nu se distribuie  produsele aferente acestui program. Întârzierea este datorată faptului că, deși documentaţia de atribuire a fost pregătită încă din luna februarie, aceasta nu a putut fi încărcată pentru validare în  Sistemul Electronic de Achiziții Publice, deoarece s-a așteptat emiterea Hotărârii pentru anul școlar 2018-2019, prin care se stabilește lista produselor și bugetul prevăzut pentru acest program, de către Guvern, așa cum prevede legislația“, ne-au precizat oficialii. Termenul de depunere a ofertelor este 10 octombrie.

Să mai tăiem din mâncarea copiilor    

Pentru că județului Giurgiu i-au fost repartizate prea puține fonduri, șefii județului au decis să înceapă „Programul pentru școli“ cu o întârziere de trei săptămâni. „În urma solicitării făcute de Consiliul Județean Giurgiu cu privire la fondurile prognozate… conform ofertelor și corelate cu numărul de elevi la nivel de județ, s-a luat decizia ca livrarea pentru produsele lactate și fructe să aibă loc începând cu 1 octombrie 2018, astfel încât Consiliul Județean să se încadreze în fondurile alocate la nivel de județ“, se arată într-un răspuns pentru Newsweek România

Răspunsul autorităților din Giurgiu


Giurgiu a primit un buget de 1.110.000 lei pentru achiziția de fructe, 2.442.000 pentru achiziția de produse lactate și 2.604.000 lei pentru achiziția de produse de panificație. Banii  nu sunt suficienți pentru a asigura gustarea pentru cei 27.743 de elevi. Președintele CJ Giurgiu este Marian Mina, implicat în dispute politice cu Niculae Bădălău și fostul ministru Răzvan Cuc. 

Jale la Dragnea în județ

În județul Teleorman, 31.786 de copii ar fi trebuit să primească gratuit o gustare. Consiliul Județean Teleorman, „nu a finalizat procedura de achiziție, fructe, lapte, produse lactate și de panificație care se află în derulare. În unitățile de învățământ din județul Teleorman, la această dată, nu se derulează Programul pentru școli al României“, ne-a precizat, în exclusivitate, președintele Consiliului Județean Teleroman, Ionel Dănuț Cristescu. Răspunsul autorităților din Teleorman

Acesta a fost ales președinte al CJ Teleorman în anul 2017. Anterior, între 2000 și 2012, președintele CJ Teleorman a fost actualul șef al PSD, Liviu Dragnea. 

Nu știm când vom hrăni elevii

În Neamţ, președintele CJ, Ionel Arsene (unul dintre cei mai înfocați susținători ai lui Liviu Dragnea) ne-a precizat că „am demarat toate procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a produselor pentru beneficiarii Programului pentru școli a României, în acest moment licitația fiind la stadiu de analiză a ofertelor depuse. Nu putem preciza data efectivă de începere a distribuției produselor către beneficiarii programului“. Sunt privați de hrană peste 50.000 de copii.

Răspunsul autorităților din Neamț

Consiliul Județean Dolj ne-a comunicat că, în acest moment, nu există școli în care să se desfășoare Programul pentru Școli, deoarece documentele necesare se află în stadiul de așteptare-validare de către ANAP. Un număr de 64.818 de elevi sunt privați de alimentele la care au dreptul gratuit. Președintele CJ Dolj este Ion Prioteasa, unul dintre cei mai vechi PSD-iști.

Lipsa hranei discriminează elevii 

Faptul că în unele județe „Programul pentru școli“ funcționează, iar în altele nu, crează o discriminare. Elevii care primesc  o masă în plus au o capacitate mai mare de înțelegere și de asimilare decât cei care beneficiază de mai puțină hrană.
În județele unde copiii nu primesc produsele prevăzute în lege, putem asista o creștere a abandonului școlar.  „Fructele, laptele și produsele de panificație trebuiau să înlocuiască «pachetul» pe care unii părinți din familii defavorizate nu-și permiteau să îl ofere copiilor. Privați de aceste produse, unii părinți vor prefera să își țină copiii acasă. Oricum, cei care nu primesc nici produsele garantate de Guvern, nici «pachet» vor avea performanțe școlare mai reduse“, au explicat
specialiștii educaționali pentru Newsweek România.

Notă: Newsweek a primit răspunsuri din partea a treisprezece  Consilii Județene. În opt  județe, programul nu a început, în patru  se desfășoară, iar în al cincilea se desfășoară parțial.

Discriminarea elevilor, pe orașe și produse 

În județul Mureș, unde 65.307 de elevi ar trebui să primească „cornul, laptele, legume și fructe“, programul stă pe loc. Potrivit hotărârii de Guvern, județului i-a fost alocat un buget de un milion de lei pentru achiziția de fructe și 6 milioane lei pentru produsele de panificație, care ar trebui să ajungă la elevi de cinci ori pe săptămână.

Programul funcționează într-un singur oraș, la Miercurea Nirajului, după ce unitatea administrativ-teritorială „și-a asumat organizarea la nivel local a procedurii de contractare a produselor ce se distribuie în cadrul progamului“. Cazul din Mureș trădează un comportament discriminatoriu. Ceea ce ar trebui să fie un drept pentru toți elevii, a ajuns să fie un privilegiu.  

Răspunsurile comunicate către Newsweek România privind situația Programului pentru Școli ale autorităților județene din Mureș

În ceea ce privește stadiul procedurilor de achiziție a produselor pentru toate unitățile de învățământ din județ, autoritățile județene au precizat, pentru Newsweek România că sunt „în etapa de elaborare a documentației de atribuire“. 

Tragi-comică este situația din județul Călărași acolo unde, „toți preșcolarii din grădinițe și elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular au primit produse de panificație“, ne-a transmis Directorul executiv, Eduard Grama. Însă, „pentru furnizarea de fructe proaspete, data limită pentru depunerea ofertelor este data de 4 octombrie“. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te