Falsul chirurg Matteo Politi, care a operat în mai multe clinici private din România, a fost reţinut, fiind suspectat de înşelăciune. Avocatul său a susţinut că diploma sa de absolvent al Universităţii de Medicină din Priştina este atestată de Ministerul Educaţiei.
Citește și Ministrul Sănătății: falsul medic italian a primit parafa românească „din milă”
Italianul a obținut echivalarea diplomei de absolvent de la o instituție a Ministerului Educației. În procedura de evaluare a actelor de studii, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) nu are un rol decorativ, ci trebuie să verifice dacă: „nivelul calificării corespunde actului de studiu”. De asemenea, CNRED trebuie să țină seama de „domeniul de studiu și/sau programul de studii, curricumul/volumul de muncă/rezultatele învățării dacă este cazul.” CNRED, care se află în subordinea Ministerului Educației, poate recunoaște actele de studii dobândite în străinătate doar dacă: „nivelul calificării corespunzător actului de studii este similar cu cel din sistemul românesc de învățământ universitar.”
Andronescu neagă evidența
Titularul de la Educație, Ecaterina Andronescu a spus că „ministerul nu poate să dea intrarea în profesie pentru medicină, pentru doctori în special, poate să recunoască doar diploma… Trebuie să analizez echivalarea, să văd în ce măsură echivalarea corespunde studiilor pe care acest cetăţean le-a avut şi puteau, potrivit rigorilor echivalării, puteau fi recunoscute în România". Ceea ce refuză să accepte să recunoască Andronescu este că fără echivalarea diplomei realizată de ministerul pe care îl conduce, chirurgul nu ar fi ajuns să profeseze.
Pe de altă parte, Andronescu nu trebuie decât să citească legea pentru a vedea care este responsabilitatea Ministerului Educației. Chiar de pe site-ul Ministerului Educației aflăm că: „Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor CNRED recunoaște actele de studii de nivel universitar (licenţă, master şi doctorat) prin evaluarea și stabilirea nivelului, domeniului și/sau a specializării actului de studii obținut în străinătate raportat la sistemul românesc de învățământ. În urma evaluării, CNRED poate recunoaște automat actele de studii obținute la universități din UE și universități de prestigiu din alte state sau cu aplicarea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii, nivelul diplomei, domeniul de studii și/sau specializarea. În procedura de recunoaștere în vederea continuării studiilor, CNRED colaborează cu instituțiile de învățământ superior din România. Documentul emis de CNRED, în urma evaluării, este Atestatul de echivalare/recunoaștere a studiilor, document care permite continuarea studiilor sau accesul pe piața forței de muncă din România”.
Citește și Cazul doctorului „cu opt clase”. Sorina Pintea și Andronescu își dispută vinovăția
Recunoașterea diplomei se face în termen de 30 de zile. „Evaluarea documentelor şi eliberarea deciziei CNRED se realizează în termen de maxim 30 de zile de la data depunerii dosarului complet. Acest termen se poate prelungi în mod corespunzător în cazul efectuării unor verificări suplimentare sau consultarea unor experţi externi”, arată Ministerul Educației. Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) a fost creat în baza H.G. nr. 49/1999 și funcționează ca direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale.
Citește și Falsul medic italian a fost ajutat să opereze în România de către un avocat fals