Cu cât vor creşte salariile profesorilor de la 1 iulie; bani în mână, funcție de grad și vechime

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.06.2022 - 13:37
Cu cât vor creşte salariile profesorilor de la 1 iulie; bani în mână, funcție de grad și vechime

Cea mai mare majorare va fi de aproximativ 116 lei pentru un profesor cu gradul I, iar cea mai mică pentru un stagiar - 70 de lei. Sindicatele ameninţă cu proteste, în condiţiile în care creşterile trebuiau să fie cel puţin duble dacă se aplica Legea salarizării.

SHARE

Începând cu data de 1 iulie, angajaţii din învăţământ vor primi o pătrime din diferenţa rămasă de acordat conform Legii salarizării. Personalul din învăţământ trebuia să beneficieze de majorările salariale prevăzute în Legea 153/2017 din septembrie 2020. Sindicatele avertizează că în septembrie vor avea loc ample acţiuni de protest. De asemenea, după protestul organizat pe data de 25 mai, de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţionala Sindicală „Alma Mater” în faţa sediului Guvernului, aceştia nu au primit o invitaţia la dialog.

Salariaţii din învăţământ au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar. La data de 1 iulie vor fi acordate o serie de majorări salariale pentru aceştia. Vor primi o parte din banii promişi atât personalul didactic, cât şi cel nedidactic. În urma acestei majorări, bugetarii din învăţământ vor primi următoarele sume, în funcţie de gradele didactice şi vechimea în domeniu: profesorii cu gradul I, cu vechime cuprinsă între 25 şi 30 de ani, vor avea o majorare de aproximativ 116 lei, profesorii cu gradul I, 20 şi 25 de ani vechime, vor primi 94 de lei, cadrele didactice cu gradul II, cu vechime cuprinsă între 15-20 de ani, vor primi 91 de lei, profesorii definitivi 73 lei şi profesori stagiari-70 de lei. În mod normal, salariaţii din învăţământ ar fi trebuit să primească suma menţionată anterior x2, adică aproximativ 200-250 de lei.

Adrian Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi) spune că există motive majore ca protestele să fie reluate la începutul anului şcolar 2022-2023. „Guvernul României nu a înţeles nici până astăzi la ce foloseşte şcoala şi, evident, oamenii şcolii. Vorbim de o nouă prorogare a aplicării Legii 153/2017, iar din punctul nostru de vedere, este o prorogare neconstituţională şi vom dovedi acest lucru şi în instanţă. Salariaţii din învăţământ vor primi o serie de majorări. Din păcate, cel puţin în ceea ce priveşte personalul didactic şi auxiliar, acestea sunt irelevante, atât din perspectiva procentului care va fi alocat, a sumei nete, cât şi a inflanţiei care în ultimii ani, ştim cu toţii că a fost foarte mare.”, afirmat acesta.

Diferenţa pe care salariaţii trebuie să o primească pentru a ajunge la salariile din grila legii 153/2017 ar fi de 12%, după ce în ianuarie mai era de plată 16%, în medie. Această diferenţă era însă calculată prin raportare la salariile din 2018. Sindicaliştii spun că acţiunile de protesc sunt cu atât mai justificate cu cât, deşi au participat 1.200 de persoane, nu a fost emisă nici o reacţie. „Acţiunile din protest care se vor desfăşura în septembrie vor fi justifice. Să nu mai amintim şi de faptul că după protestul recent pe care l-am desfăşurat în faţa Guvernului, până în acest moment, din câte ştim, primul-ministru nu a invitat la discuţie reprezentanţii celor două federaţii naţionale.”, a explicat Adrian Laviniu Lăcustă, preşedinte USLIP Iaşi.

Citește mai mult pe ziaruldeiasi.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te