Cine răspunde pentru că, luni, elevii rămân fără teste de salivă. Cîmpeanu, noi săgeți către Arafat

DE Petre Bădică | Actualizat: 09.12.2021 - 12:22
Cine răspunde pentru că, luni, elevii rămân fără teste de salivă. Cîmpeanu, noi săgeți către Arafat

Ministrul Sorin Cîmpeanu a atras, ieri, atenția că, de luni 13 decembrie, elevii nu vor mai putea fi testați în școli deoarece unitățile de învățământ nu mai au teste de salivă pentru detectarea COVID.

SHARE

Ministrul Educației l-a înștiințat pe Raed Arafat că testele de salivă pentru copii s-au epuizat „fiind insuficiente chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie”.

„Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene.

În același timp, vă rugăm ca, în măsura posibilului, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaj individual sau 2 teste/set“, se arată în adresa trimisă de Ministerul Educației către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)

Potrivit legii, DSU este cel care are obligația să aducă testele la inspectoratele școlare. Ulterior, inspectoratele le trimit către școli. Newsweek România l-a întrebat pe Sorin Cîmpeanu „în cazul testelor de salivă care nu sunt suficiente începand de luni: firmele câștigătoare ale licitației sunt cele care nu au livrat testele? Sau DSU a recepționat testele de salivă dar nu le-a livrat spre inspectorate?”

Citește și:  Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără nici un vinovat

„Nu mă interesează absolut deloc aspecte relative la firme furnizoare de teste sau materiale medicale sau alte aspecte ce țin de organizarea licitației de către ONAC, și nici aspecte ce țin de încheierea sau executarea contractele semnate între IGSU și furnizori.

Ca ministru al educației mă interesează ca procesul de învățământ să se desfășoare cu respectarea condițiilor de siguranța sanitara stabilite în Hotărârile CNSU și in Ordinul comun Educație – Sănătate. Ca autoritate care gestionează sistemul de educatie am inițiat toate demersurile conforme atribuțiilor noastre, ne-am adresat oficial IGSU si așteptăm răspunsul”, ne-a precizat Cîmpeanu.

Cum se împarte responsabilitatea

Ordinul 9.700 din 27.112021, semnat de Raed Arafat, arată că „materialele provenite din achiziții centralizate ale I.G.S.U… se transferă, fără plată, de la Depozitul de Rezerve Proprii – Mizil pe bază de proces-verbal de predare-primire încheiat de inspectoratul pentru situații de urgență în a cărui zonă de competență se desfășoară acțiunile sau depozitele de rezerve proprii ale IGSU și conducătorul inspectoratului județean / al municipiului București.

Inspectoratele județene repartizează prin mijloace proprii respectivele materiale către instituțiile de învățământ din cadrul județelor sau municipiului București.”

Citește și: Testele de salivă pentru elevi, epuizate. Cîmpeanu îl somează pe Arafat să rezolve situația

Statul a lansat licitația pentru achiziția de teste de salivă pentru elevi la mijlocul lunii octombrie prin intermediul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate. Licitația a avut loc în procedură de urgență și a fost încheiată prin procedura de negociere. Ministerul Educației a anunțat că are nevoie de 70 milioane de teste până la finalul semestrului. Testele vor costa un milliard de lei.

La mijlocul lunii noiembrie, s-a anunțat că 10 firme au câștigat licitația pentru cele trei loturi de teste de salivă anti-COVID. Prin încheierea contractelor, statul a fost de acord să achiziționeze 30 de milioane de teste pentru care urma să plătească suma de 268 de milioane de lei. Ceea ce știm cu siguranță este că, până pe 25 noiembrie, au fost livrate 6,5 milioane de teste de salivă.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te