Alianța Studenților: Elevii care nu pot da admiterea online, evaluați la cea mai apropiată școală

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.05.2020 - 20:08

Monica Anisie, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Consiliul Naţional al Rectorilor, Alianța Națională a Studenților din România, Sindicatul Alma Mater au stabilit cadrul de lucru pentru derularea activităţilor în sistemul universitar românesc, în contextul pandemiei COVID-19.

SHARE

Prezent la întâlnire, Petrișor Laurențiu Țucă (foto), președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, a explicat, pentru Newsweek România, care sunt măsurile ce necesită implementare cu celeritate pentru un proces educațional echitabil și incluziv. 

Aceste propuneri au fost înaintate ministrului Monica Anisie.

1. Admitere debirocratizată și echitabilă, mai ales pentru candidații fără conexiune la internet sau acces la dispozitivele tehnice. ANOSR a solicitat încă o dată încheierea unor parteneriate între instituțiile de învățământ superior din România și inspectoratele școlare județene, astfel, în cazul în care un elev nu dispune de posibilitățile necesare pentru a susține admiterea online, aceasta să poată fi organizată și susținută în cea mai apropiată unitate de învățământ de domiciliul beneficiarului, pe dispozitivele unității respective, în condițiile și pe platformele stabilite de universități. Mai mult decât atât, am făcut apel la eliminarea cerințelor de depunere a copiilor în prealabil legalizate ale documentelor, crearea unor proceduri de contestație online și acordare unei atenții suplimentare candidaților cu diverse dizabilități.


2. Stabilirea unor măsuri de siguranță, cu prioritate în spațiile de cazare dedicate candidaților și în sălile de examinare, respectându-se distanțarea socială și condițiile sanitare obligatorii, în cazul universităților ce desfășoară fizic procesul de admitere pentru anul universitar 2020-2021;

3. Confirmarea online a locului la universitate sau implementarea unor soluții care să nu supună viitori studenți la expunerea socială. Astfel de mecanisme trebuie impuse pentru a evita deplasarea inutilă a candidaților declarați admiși în centrele universitare;

4. Desfășurarea în condiții sigure a examenelor semestriale și examenelor de finalizare a studiilor online sau, dacă va fi cazul, offline, însă cu respectarea măsurilor de distanțare socială, în condiții sanitare optime și fără perceperea unor taxe suplimentare de către universități, în special pentru serviciile de cazare din perioada desfășurării evaluărilor;

5. Menținerea măsurilor de înregistrare audio-video a examenelor de finalizare a studiilor susținute online;

6. Stoparea perceperii de taxe pentru servicii auxiliare de care studenții nu beneficiază în această perioadă. În continuare, foarte multe universități solicită cel puțin o parte din taxa de cazare pentru studenții cazați în căminele universităților în anul universitar 2019-2020, chiar dacă aceștia nu se mai află în incinta campusurilor universitare.

7. Oferirea de alternative de către universități pentru desfășurarea practicii obligatorii, pentru studenții care nu se află în an terminal și nu pot efectua practica de domeniu în această perioadă. Propunem oferirea unor activități practice de către universitate care se pot desfășura la distanță sau recuperarea practicii în anul universitar următor, însă fără repercusiuni în clasamentele luate în considerare la cazare, burse ș.a. 

8. Păstrarea unor spații de cazare deschise până la finalul anului universitar în curs pentru categorii restrânse de studenți - studenți instituționalizați, studenți cu dificultăți socio-economice ș.a.
 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te