Admitere la „Construcții”: 7 pe loc, un an de meditații (1999). Cu buletinul și media de BAC (2022)

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 03.10.2022 - 13:19
Admitere facultate - FOYO: Newsweek.com

Aproximativ 400.000 de studenți încep azi cursurile unui nou an universitar. Standardele academice au coborât foarte mult la admitere. Pentru a supraviețui, multe universități au decis să primească studenți fără examen, fără dosar de concurs doar pe baza certificatului de BAC.

SHARE

Newsweek a scris în ultimele săptămâni despre faptul că la universitățile private, dar și la unele de stat mai jos clasate, se intră strict pe baza diplomei de bacalaureat. 

Universitatea Tehnică de Construcții București – Facultatea de Inginerie este una de top în România. Anul acesta a renunțat, de asemenea, la concursul de admitere. Newsweek a realizat o paralelă între examenul de admitere din anii 90, unul foarte complicat cu mulți candidați pe loc și cel de azi în care admiterea ține doar de latura birocratică.

Student la Construcții: În 1999 am fost 7 pe un loc

În 1999 dădeai test de competență lingvistică și examene la mate și fizică, acum intri și cu BAC-ul

Acum, în 2022, admiterea la Universitatea Tehnică de Construcții București – Facultatea de Inginerie în limba engleză (FILS) s-a făcut și doar cu BAC-ul. Conform regulilor de admitere la FILS 2022 din cadrul UTCB, „media generală de admitere la ciclul universitar de licență se calculează ca medie ponderată între nota de la examenul de bacalaureat la una din probele de matematică, fizică, informatică, chimie, economie, la alegerea candidatului – pondere 50% și media generală a examenului de bacalaureat – pondere 50%. Candidații pot opta ca media de admitere să fie media de la examenul de bacalaureat”.

În 1999, însă, când am dat eu la FILS, admiterea era serioasă. Dacă la alte facultăți din cadrul UTCB concurența nu era mare, la FILS, la „Departamentul de limba engleză” care nu avea decât vreo 30 de locuri disponibile iar predarea se face aproape 100% în engleză, în 1999, au fost 7-8 studenți pe loc.

În primul rând, admiterea începea înainte de susținerea BAC-ului și a concursului de admitere propriu-zis. Prin luna aprilie sau mai, am susținut un test eliminatoriu de competență lingvistică, scris și oral. Chiar dacă știam destul de bine engleză, ciclul primar terminându-l la o școală de stat cu program intensiv de limba engleză (4-6 ore pe săptămână, începând din clasa a V-a) și în clasele a VII-a și a VIII participând la olimpiade pe școală, sector și, chiar, Capitală, am avut nevoie de meditații la engleză vreo 5-6 luni, pentru a mă familiariza cu tipicul testului eliminatoriu de la FILS. L-am luat cu brio, dar nu a fost chiar deloc ușor, pentru nota maximă, de exemplu, fiind solicitată și o traducere mai tehnică, cu câțiva termeni tehnici din construcții.

Admiterea la FILS în 1999 am dat-o la matematică și la fizică. Subiecte complexe și elaborate, nu doar tip grilă, iar media la BAC era luată în calcul doar în proporție de 10%, nu de 50% sau, chiar, de 100%, ca în 2022.

La mate și la fizică, am făcut meditații mai bine de un an pentru admiterea la FILS. Am început cam de pe la jumătatea clasei a XI-a. Și mă descurcam destul de bine și la mate, și la fizică. Am terminat Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, iar, ca idee, în clasele a X-a și a XI-a am participat la olimpiade la ambele materii. Dacă la mate am ajuns până pe „Sector”, la fizică am ajuns și la etapa pe Capitală.

Dar testele la FILS aveau un nivel de dificultate sporit și era nevoie de note măricele pentru a intra la „Departamentul de engleză. În 1999, ultima medie de admitere a fost, dacă îmi aduc bine aminte, în jur de 8,85.”

Cum s-a ajuns aici

1. Numărul absolvenților de bacalaureat a scăzut constant

2. Specializările inginerești au devenit neatrăgătoare în comparație cu specializările umaniste sau IT.

Este o facultate grea și puțini se mai înhamă la studii aprofundate.

 

Newsweek România a scris despre eliminarea oricărui standard academic la admiterea în multe din universitățile private.

Citește și: Universitatea privată pregătită de închidere i-a avut profesori pe Udrea, Năstase, Corlățean

Înscrierile online la Facultatea de Drept a Universității Constantin Brâncoveanu se fac în doi pași care țin doar de completarea unor formulare. Și unul preliminar care înseamnă crearea unui cont, procedură care nu vă ia mai mult de 30 de secunde.

Citește și: Cu diploma de BAC intri la ce facultate poftești. Sunt locuri epuizate la Drept? „Cazi” la Economie

Universitatea privată Atheneum este una din cele mai slabe din țară. Ea ocupă locul 73 din cele 75 de universități monitorizate de „2022 Romanian University Ranking”. Universitatea a anunțat că organizează admitere, deși admitere e mult spus. Se intră cu buletinul.

Citește și: Student la „minut”. Universitatea privată la care intri cu 6 la BAC, un dosar plic și trei poze

Universitatea Europeană Iosif Constantin Drăgan este ultima în clasamentul din România, potrivit Top Universities in Romania. Universitatea apare pe poziția 74. Pentru a intra la una din specializările universității e suficient să fi luat nota 6 la bacalaureat și apoi ești declarat admis unde vrei la drept sau la economie.

Citește și: Ai luat 6 la BAC? Ești intrat la universitatea miliardarului Constantin Drăgan la drept sau economie

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te