90% din cazurile de elevi agresați au loc în școli. Părinții și profesorii trebuie să fie mai atenți

DE Mona Lazăr | Actualizat: 07.09.2024 - 14:14
90% din cazurile de elevi agresați au loc în școli. Părinții și profesorii trebuie să fie mai atenți - Foto:  Inquam Photos / Cosmin Enache
90% din cazurile de elevi agresați au loc în școli. Părinții și profesorii trebuie să fie mai atenți - Foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Statisticile Poliţiei Române arată că peste 90% dintre infracţiunile sesizate s-au comis în mediul școlar au avut loc în interiorul unităților de învățământ şi doar 10% în afara acestora.

SHARE

Statisticile Poliţiei Române arată că peste 90% dintre infracţiunile sesizate s-au comis în mediul școlar au avut loc în interiorul unităților de învățământ şi doar 10% în afara acestora.

Citește și: Teste PISA. Elevii din familii bogate, punctaj cu 25% mai mare decât cei din familii defavorizate

În acest context, siguranţa în unităţile de învăţământ presupune o coordonare permanentă a eforturilor tuturor celor cu atribuţii sau preocupări în acest domeniu: părinţi, cadre didactice, autorităţi locale, precum şi a altor actori sociali care pot contribui în mod concret la garantarea siguranţei în mediul şcolar, a declarat Alexandru Leuţu-Cotroceanu, director al Direcţiei Siguranţa Şcolară din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

90% din cazurile de elevi agresați au loc în școli. Părinții și profesorii trebuie să fie mai atenți

Oficialul a afirmat, sâmbătă, că mărirea gradului de siguranţă în mediul şcolar reprezintă o prioritate naţională şi un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne. „Creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar în raport cu diverse forme de manifestare a infracţionalităţii reprezintă o prioritate naţională şi un obiectiv al Ministerului Afacerilor Interne şi al Poliţiei Române.

Citește și: Școala se deschide cu 100.000 elevi mai puțini decât în 1990. În Oltenia, „au dispărut” jumătate

În contextul preocupărilor constante pentru siguranţa elevilor, coroborate cu datele şi reperele rezultate din analiza anului şcolar 2023 - 2024, Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor, a iniţiat o campanie pentru creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte necesitatea asigurării unui climat optim de siguranţă în mediul şcolar - 'Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia', care va fi implementată pe parcursul anului şcolar 2024-2025”, a precizat polițistul.

Trei direcții

Comisar-şef de poliţie Alexandru-Ionuţ Leuţu-Cotroceanu a explicat că această campanie are în vedere trei direcţii de acţiune, respectiv:

1.   Creşterea gradului de conştientizare a elevilor în ceea ce priveşte importanţa siguranţei în mediul şcolar, înţelegerea consecinţelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora şi asupra climatului educaţional;

2.   Informarea populaţiei cu privire la identificarea comportamentelor de risc şi situaţiile vulnerabile la care pot fi expuşi elevii, în vederea reducerii victimizării, precum şi în referire la importanţa, mecanismul şi beneficiile semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârşite în unităţile de învăţământ, pentru dezvoltarea spiritului civic, în scopul prevenirii şi combaterii delicvenţei juvenile şi / sau infracţionalităţii în mediul şcolar;

3.   Informarea elevilor, cadrelor didactice, părinţilor, precum şi a populaţiei generale, cu privire la existenţa unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate:

- informaţii şi recomandări ale instituţiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranţă şcolară optim,

- modurile de acţiune, procedurile şi legislaţia incidentă domeniului siguranţă şcolară,

- campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităţilor de învăţământ,

- lecţii de informare şi prevenire, pe diferite teme şi cicluri de învăţământ (primar, gimnazial, liceal), precum şi datele de contact ale tuturor entităţilor naţionale şi locale cu responsabilităţi în acest domeniu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te