3.000.000.000 lei costă tablele inteligente pentru profesori. Ce funcții au și cum ajută la predare

DE Petre Bădică | Actualizat: 31.03.2022 - 14:45
3.000.000.000 lei costă tablele inteligente pentru profesori. Ce funcții au și cum ajută la predare / macrotehnicus

Un anunț neașteptat a fost făcut, ieri, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în favoarea digitalizării învățământului. El a anunțat că fiecare sală de curs din școală va fi dotată cu tablă inteligentă. În România sunt aproximativ 145 de mii de săli de clasă.

SHARE

Ministrul Educației a spus că astăzi s-a făcut primul pas dintr-o reformă în învățământ care, printre altele, va schimba tabla din clasă cu una inteligentă, iar primul avantaj va fi că ceea ce va fi scris de profesor va putea fi transferat digital fiecărui elev.

Citește și: SONDAJ 70% dintre elevi își doresc eliminarea tezelor și înlocuirea acestora cu evaluări unitare

Ministrul a spus că "un minim avantaj" al acestei investiții va fi că ceea ce va fi scris de către profesor pe tablă nu va trebui șters, iar conținutul va putea fi răsfoit pagină cu pagină și "transferat fiecărui elev", astfel încât acesta să poată reveni mereu la explicația dascălului, potrivit tvr.

3.000.000.000 lei costă tablele inteligente pentru profesori. Ce funcții au și cum ajută la predare

Ministru nu a vorbit despre costurile acestei investiții necesare. Potrivit datelor de la INS, consultate de Newsweek, în acest moment, elevii învață în 145.293 de săli de clasă. Cele mai multe sunt la ciclul primar și gimnazial cu un total de peste 70.000 de săli de clasă. În liceu, sunt peste 37.000 de săli de clasă.

Chiar dacă ministru nu a vorbit de dotările unei astfel de table inteligente, acestea trebuie să fie la nivel peste mediu, către top. O astfel de tablă inteligentă, pentru predarea la clasă, costă între 15.000 și 20.000 de lei, potrivit ofertelor publice.

Citește și: Cîmpeanu anunță modificarea structurii anului școlar-Module în loc de semestre și renunțarea la teze

Un calcul arată că 145.000 de săli de clasă dotate fiecare cu o tablă, în valoare de aproximativ 20.000 de lei, ar rezulat un cost de 2,9 miliarde de lei.

Newsweek România l-a întrebat pe secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, dacă exisă un cost estimativ pentru achiziția de table inteligente și până la ce dată vor trebui dotate toate clase cu aceste table. Nu am primit răspuns

O Tablă Interactivă cu proiector MATTE 20X PLUS costă fix 20.000 lei.

Printre dotări: Tabla interactivă MATTE 20X, cu dimensiunea 2m x 1,2m; Videoproiector cu distanță de proiecție ultrascurtă cu suport de montare pe perete deasupra tablei; Soft educational in limba română Cameră video panoramică pentru transmiterea lecțiilor sau pentru înregistrări Microfon special pentru preluarea, transmiterea și înregistrarea sonorului din clasă.

La același preț găsești Tabla interactiva LED 191cm Samsung QB75N-W 4K.

„Trageti si editati continutul de pe laptopurile de la distantă direct prin ecranul central utilizând functionalitatea tactilă”, arată compania.

Tabla interactiva 85" EVOBOARD IB-85 costă chiar mai mult – 24.000 lei.

„Cu această tablă interactivă și suita software integrată se permite conectarea partenerilor educaționali în timp real, utilizând multiple platforme dedicate precum Zoom Meetings, Google Meet, Google Classroom, Microsoft Teams, Blue Jeans, Cisco Webex Meetings, Join.me, Zoho Meetings, Skype for business, GoToMeeting, Starleaf sau orice altă aplicație de învățământ la distanță sau videoconferință, participanții putând să interacționeze cu conținutul lecției și să continue comunicarea eficientă cu colegi, prieteni sau colaboratori”, se arată în prezentare.

   Prin intermediul funcțiilor tactile se poate realiza interacțiunea simultană a participanților, păstrându-se caracterul realist al orelor de curs în raport cu felul în care se pot implica educabilii”, se arată în prezentare.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te