În document se arată că Ministerul Educației nu cunoștea exact numărul de elevi, negocia prețuri fără a avea toate datele și nu verifica dacă manualele sunt conforme.
„Curtea de Conturi a constatat numeroase deficiențe în derularea achiziției de manuale școlare de la Editura Didactică și Pedagogică SA pentru clasele I-VI, desfășurată în anul 2018...
MEN nu a cunoscut numărul real al elevilor din sistemul de învățământ primar și gimnazial...
MEN a negociat și acceptat un preț mediu în condițiile unor date incomplete obținute din SIIIR.
MEN nu a urmărit întregirea documentației cu graficul de livrare… prezentate de către contractant cu „BUN DE TIPAR”, care trebuiau depuse după acordarea bunului de tipar.
MEN nu a calculat penalitățile… pentru manualele școlare comandate și nelivrate…
Valoarea estimată a acestor deficiențe constatate este de 1.479 mii lei, din care 1.458 mii lei reprezintă valoarea manualelor contractate de MEN și nelivrate de Editura Didactică și Pedagogică SA”, se arată în document.
În anul 2018, șefa Editurii Didactice și Pedagogică (de stat) primea un salariu de, aproximativ, 2.300 de euro bani de la budget.
Potrivit declarației sale de avere, Maria Mihalea Nistor câștiga, în 2017, suma de 47.544 de lei ca Director General al Editurii aflată în subordinea Ministerului Educației. Cum a fost numită la data de 9 august 2017, rezultă că Mihalea Nistor a fost plătită timp de 4 luni și jumătate. Un calcul arată că Nistor a încasat aproximativ 10.400 de lei pe lună, adică a avut un salariu de bugetar de 2.300 de euro lunar.
Citelte și: Editura unică, prejudiciu la buget
Cu dedicație de la Liviu Pop
Editura Didactică și Pedagogică a trecut prin nenumărate scandaluri de când a fost preluată de Mihaela Nistor. Fostul ministru al Educației Liviu Pop a decis anul trecut că această editură de stat va edita și tipări manuale unice pentru elevi. Tot Pop a numit-o director pe Maria Mihalea Nistor.
În primăvara acestui an, editurii i-a fost încredințat un contract de 5 milioane de euro, în contextul în care Curtea Constituțională a României a decis că Ordonanţa pentru înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică, este neconstituţională.
Trei manuale pline de erori
În luna august, ministerul Educației a recunoscut că există numeroase greșeli în Manualul de geografie apărut la Editura Didactică și Pedagogică și că acestea nu mai pot fi corectate.
„În acest an, există deja tipărite 1.600.000 de exemplare pentru clasa a VI-a, iar conducerea Ministerului Educației Naționale, precum și cea a Centrului Național de Evaluare și Examinare și cea a Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A. își exprimă încrederea căerorile regretabile, de tipul celor din manualul de Geografie, nu sunt recurente”, a precizat ministerul. Astfel, „Ministerul Educației Naționale a decis să solicite Editurii Didactice și Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a. În acest caz, toate costurile vor fi suportate de EDP, care își rezervă dreptul de a îi acționa în instanță pe cei vinovați pentru daunele aduse”.