Voiculescu vrea să-i crească statul pensia cu 40% ca să poată plăti 52 milioane € furați de la stat

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.09.2020 - 13:43
Dan Voiculescu/FOTO: economica.net

Patron de televiziuni, om de afaceri, mereu în topul celor mai bogați români, Dan Voiculescu s-a declarat, în ultimii ani, un simplu pensionar. El a fost condamnat la zece ani închisoare (din care nu a făcut decât trei) și obligat să plătească statului 60 de milioane de euro.

SHARE

Acum, anunță că nu acceptă decât o creștere a pensiei cu 40%.

Instanța a stabilit definitiv că Dan Voiculescu a produs statului român un prejudiciu de 60 de milioane de euro în dosarul ICA. Înainte de pronunțarea sentinței, Voiculescu și-a trecut afacerile pe numele membrilor familiei pentru ca statul român să recupereze mai greu un eventual prejudiciu constatat în instanță. Lucru care s-a și întâmplat.

Sunt pensionar, nu oligarh

În 2014, întrebat, referitor la faptul că în 2007 Ambasada SUA l-a inclus într-un top cinci oligarhi din România, pe ce poziţie crede că ar fi în prezent, Voiculescu a spus că Ambasada SUA are alte meniri decât să stabilească oligarhii României.

„Regret enorm dacă România are numai cinci oligarhi, pentru că oligarhii, pe lângă lucrurile rele, rele, rele mai au şi unele lucruri bune, prin faptul că asigură locuri de muncă”, a spus Voiculescu.

În ce priveşte locul pe care s-a afla acum într-un top al oligarhilor, Voiculescu a spus că nu ştie unde se poziţionează, ulterior precizând că nu se poziţionează pe niciun loc, pentru că el acum este pensionar, nu mai este „nici măcar oligarh”, potrivit Digi24.

Nu-i ajung 14%

Ca pensionar declarat, Voiculescu a ieșit, ieri, public pentru a cere creșterea pensiei cu 40% promisă de PSD din 2017 și de care ar beneficia și el.

„Respectul pentru pensionari nu este nici de stânga, nici de dreapta!”, scrie Voiculescu pe blog. Și apoi continuă ipocrit-populist omul a cărui averea era estimată, la un moment dat la un sfert de miliard de euro:

„De azi, 1 septembrie 2020, conform legii, pensiile ar fi trebuit să se majoreze cu 40%. După 8 luni de negocieri, târguieli ale decidenților politici și calcule bugetare obscure, creșterea oficială este de doar 14%.

De 30 de ani, resurse bugetare considerabile se scurg constant în toate direcțiile în care o cer interesele politice și electorale. Și, atunci, de ce sunt bătrânii României singurii care trebuie să suporte un nou sacrificiu?”, scrie Voiculescu pe Blog.

Desigur, sacrificul îl privește și pe el un simplu pensionar.

Soluție: Voiculescu să plătească

O soluție pentru a avea mai mulți bani la buget și care, astfel, să asigure și mărirea pensiilor ar fi ca persoanele cu decizii definitive în instanță să plătească prejudicile produse statului.

Felix cedează niște mărunțiș
În dosarul 25497/3/2012 - așa numitul dosar ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare - ANAF a recuperat, până la 7 iulie 2020, suma de 41.437.292 lei, adică 8,5 milioane de euro. Instanța a stabilit, în 2014, că prejudiciul, în acest dosar, este de circa 60 de milioane de euro, la cursul din acea perioadă. ANAF a pierdut, practic, confruntarea cu Dan Voiculescu, reușind să recupereze tot mai puțin de la an la an.

În iulie 2017, prejudiciul recuperat era de 39.130.106 lei
În mai 2019, au fost recuperați 41.043.108 lei
În iulie 2020 se ajunsese la 41.437.292 lei


În ultimele 12 luni, ANAF a recuperat sub 90.000 de euro, potrivit unui răspuns pentru Newsweek România.

În acest ritm, ANAF va avea nevoie de câteva sute de ani pentru a recupera prejudiciul cauzat statului român de către Dan Voiculescu și complicii săi.

Plătește tot mai puțin

În acest ritm, ANAF va avea nevoie de câteva sute de ani pentru a recupera prejudiciul cauzat statului român de către Dan Voiculescu și complicii săi. 

Mai mult, Dan Voiculescu a câștigat un proces cu ANAF, susținând că această instituție i-a reținut prea mult din pensie. 

El a executat silit Fiscul pentru recuperarea unei sume de 30.000 de lei. Suma reprezintă banii pe care inspectorii i-au reţinut din pensia să, în procedura de recuperare a prejudiciului de 60 de milioane de euro în dosarul ICA. Decizia instanţei are la bază o hotărâre a Tribunalului Bucureşti, unde Voiculescu a depus o plângere şi a câştigat ca în procedura de recuperare a prejudiciului din dosarul ICA să-i fie reţinută doar o treime din pensie, potrivit normelor în vigoare.

În dosarul ICA, Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, dar a efectuat mai puțin de trei ani. 

Recrutat de Securitate

Potrivit CNSAS, Dan Voiculescu a fost recrutat că informator de Securitatea comunistă, în februarie 1970, primind numele conspirativ "Mircea". Acesta "a relatat verbal despre contactele și schimburile de pachete între sportivi români și cei străini, cu prilejul campionatelor de box din 1969, despre schimburile de valută" și apoi, în Republică Socialistă Cehoslovacă, unde a însoțit că translator echipele românești de hochei pe gheață. De asemenea, în 1973 a fost recrutat în rețeaua Direcției a III-a unde i s-a dat numele de cod "Felix" și timp de doi ani a dat o serie de note informative despre colegi, rude plecate în străinătate și cetățeni străini cu care a avut contact.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te