VIDEO Violeta Alexandru: Frica de tehnologie este întreținută intenționat în administrația publică

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 27.06.2020 - 10:41

Ministrul Muncii a declarat la Newsweek LIVE că în curând românii vor putea obține acte de la instituție de la distanță, pentru că digitalizarea a intrat în ultima etapă.

SHARE

Ministrul Violeta Alexandru a declarat că există o rezistență la schimbare în administrația publică, pentru că funcționarii au un sentiment de forță când cetățenii au nevoie de ei

"Nu e zi în care să nu iau o măsură de simplificare, pentru că adevărul este că administrația trăiește după proceduri peste proceduri.

În 2016, am avut prima experință în administrația publică. Am reușit să fac lucruri concrete. Am lăsat o aplicație care se numea urmărește petiția.

Aveai posibilitatea, ca cetățean, să urmărești traseul solicitării tale și să vezi termenul final la care trebuie să primești răspuns, inclusiv modul cum respectiva solicitare era trimisă de la un departament la altul sau instituție la alta.

PSD nu gustă genul acesta de abordare, pentru că realmente se adresează unor oameni pe care îi ține dependenți de mediul public", a declarat ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a precizat că există potențial în sistemul public pentru digitalizare și vede o disponibilitate inclusiv la oamenii în vârstă de a comunica cu instituțiile publice.

"Prima schimbare pe care am făcut-o a fost să interconectez bazele de date. În admnistrația publică, fiecare este cu baza lui de date, pentru că asta conferă forță.

Forță în sensul în care sunt tu, ca cetățean, ești la mila ta. Când ești de mai multe ori rugat, te simți o instituție puternică", a menționat Violeta Alexandru.

Ministrul a declarat, la Newsweek LIVE, că bazele de date sunt pline de probleme și sunt făcute pe platforme diferite, fiecare cu tehnologia lui de tehnologie.

"N-a existat o strategie și o gândire integrată. Dar, cu toată tehnologia diferită, se poate face interconectarea. Eu am vrut ca cei de la Casa de Pensii să aibă acces la Revisal și să verifice documente fără să mai sune pe “stăpânul” bazei de date", a arătat ministrul.

Violeta Alexandru crede că rezistența la schimbare vine și din faptul că digitalizarea are repercursiuni și în ceea ce privește suplețea administrației publice.

"Dacă noi comunicăm online, în loc să se ducă trei oameni cu trei hârtii, în noua paradigmă rămân doi care comunică online.

Cine nu știe să folosească tehnologia, cine nu știe să-și eficientizeze modul de lucru, este refractar la schimbare.

Suntem în continuare țara semnăturii în original și a copiei pe care trebuie să o aduci la ghișeu.

Frica de tehnologie este întreținută în mod intenționat, pentru ca România să fie oprită de la modernizare", a precizat ministru.

Violeta Alexandru a precizat că urmează să emite un ordin de ministru, în baza unei ordonanțe care a fost aprobată în guvern acum o săptămână, care se numește “Un singur drum”, pentru a integra datele de la instituțiile din subordinea Ministerului Muncii online.

"Integrarea bazelor de date se poate face în scurtă vreme. Sper să poată fi accesată de la finalul lunii iulie.

Nu va fi aleasă o companie pentru realizarea integrării bazelor de date.

Fiecare instituție din subordinea Ministerului Muncii va comunica printr-un formular sau prin e-mail, operațiune care va fi realizată de colegii noștri de la Agenția pentru Digitalizarea României, care au făcut în câteva zile aplicația pentru solicitarea șomajului tehnic.

Nu se pune problema unei noi licitații. Ăsta e pericolul în administrație, pentru orice lucru simplu se face o licitație, se elaborează un întreg plan și câte milioane o să coste licitația.

Și durează câteva luni pentru un proiect care se putea rezolva în 2-3 săptămâni", a declarat Violeta Alexandru.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te