VIDEO Virgil Popescu, fost ministru al Energiei: Austria e conectată slab cu Ungaria şi Slovacia

DE Florin Budescu | Actualizat: 08.10.2024 - 16:18

VIDEO Virgil Popescu, fost ministru al Energiei: Austria e conectată slab cu Ungaria şi Slovacia. Încă din vremea când ministru al Energiei era Virgil Popescu, România are cele mai mari preţuri la energie.

SHARE

VIDEO Virgil Popescu, fost ministru al Energiei: Austria e conectată slab cu Ungaria şi Slovacia. Încă din vremea când ministru al Energiei era Virgil Popescu, România are cele mai mari preţuri la energia electrică.

Care este explicația acestui lucru și ce s-ar putea face în continuare? Fostul demnitar, azi europarlamentar, pune că una dintre cauze "ale acestei măriri de prețuri, pe piața românească, în piața zilei următoare (PZU) este laba interconectare între vestul și sud-estul Europei".

VIDEO Virgil Popescu, fost ministru al Energiei: Austria e conectată slab cu Ungaria şi Slovacia

Punctual, spune Virgil Popescu, este vorba despre "interconectarea slabă dintre Austria și Ungaria și interconectarea inexistentă între Austria și Slovacia. Practic, prin această gâtuire a sistemului european de transport, energia produsă în nordul Europei şi în vestul Europei nu circulă liber către sud-estul Europei".

Situaţia aceasta "este suprapusă practic cu războiul din Ucraina, cu bombardarea de către Federația Rusă a instalațiilor electroenergetice ale Ucrainei și, evident, cu o mișcare prin frontiera Ucrainei a energiei din Europa către Ucraina, pentru a asigura necesarul de energie al Ucrainei", explică Popescu.

Expusă acestei situaţii geoenergetice este şi Republica Moldova. "Nu putem vorbi despre o piață funcțională energetică, la nivel european. Energia nu circulă liber între nord-sud-est-vest și, până când nu vom rezolva această interconectare între Austria - Ungaria, Austria - Slovacia, vom avea tot timpul probleme de circulație a energiei.

Citeşte şi: NEWSWEEK ENERGY SUMMIT. Eveniment pentru viitorul energetic al României

Aceasta acolo de unde se produce mai mult, să zicem, în Marea Nordului, în zona de nord a Europei, "către noi sau, până când nu vom avea suficient de multă producție de energie. în așa fel încât să acoperim mai mult decât necesarul României".

Dar ce ar trebui să facă România, în anii următori, pentru a rezolva această problemă sau a reduce din aceste costuri?

Fostul ministru al Energiei spune "România, în acest moment, face tot ce trebuie, face ceea ce trebuie să facă, crește producția, crește producția de energie, atât regenerabilă, inclusiv prosumatorii" şi "am ajuns la aproape doi gigawați producție de energie din prosumatori".

Popescu ne provoacă să facem un exerciţiu retoric de imaginaţie: "Ce s-ar fi întâmplat cu piața românească, dacă nu am fi avut această producție? Prosumatorii practic au devenit deja o verigă foarte importantă a pieței de energie românești. Vorbim despre capacități noi în construcție, de energie regenerabilă, atât eoliană, cât și fotovoltaică".

Citeşte şi: SUMMIT de Educație Financiară - Newsweek România. 2025, anul marilor schimbări economice

Obligatoriu, a detaliat Virgil Popescu, la Newsweek Energy Summit, eveniment pentru viitorul energetic al României, "va trebui să avem capacități de stocare a energiei electrice și aici setul de proiecte de la Ministerul Energiei, prin PNRR, este în evaluare și vom avea capacități, dar, pe lângă acestea, evident că vor trebui puse în funcțiune și altele".

Pe de altă parte, fostul ministru al Energiei apreciază "capacitatea de la Centrala Mintia", care "va fi cea mai modernă din Europa și va avea 1,7 gigawați. Practic, e o capacitate foarte mare de producție a energiei electrice pe gaze naturale, care va asigura o stabilitate a producției de energie și, evident, va putea funcționa și în piața de echilibrare".

Hidroelectrica, restanţe dinainte de 1989

Capacitățile de la Complexul Energetic Oltenia, care sunt în întârziere, dar vor funcționa, sunt pe un drum ireversibil, merg mai departe, mai spune Popescu.

Pe de altă parte, Hidroelectrica va trebui să finalizeze, cum a fost aprobarea CSAT și modificările de ordonanță, să și modifice și să şi finalizeze investițiile pornite înainte de 1989, care au fost blocate în diverse stadii și, evident, vor trebui finalizate.

În fine, de la Centrala Iernut, primii megawați "vor veni până la sfârșitul acestui an și aceasta va fi complet funcțională la începutul anului viitor. Evident, trebuie continuată producția de energie electrică în România, în paralel cu întărirea rețelei de distribuție şi digitalizarea rețelei de transport RT. Efectiv, este nevoie de întărirea rețelei, pentru a putea prelua întreaga cantitate de energie care se va produce în România", a spus Virgil Popescu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te