VIDEO Raluca Covrig (FPPG): România are potenţialul extraordinar de a fi producător de biometan

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.10.2024 - 16:21

VIDEO Raluca Covrig (FPPG): România are potenţialul extraordinar de a fi producător de biometan. Raluca Covrig, Director de Public Affairs & Comunicare, spune că reprezintă industria de petrol și gaze, iar FPPG ţine pasul cu noutățile și inovarea.

SHARE

VIDEO Raluca Covrig (FPPG): România are potenţialul extraordinar de a fi producător de biometan. Raluca Covrig, Director de Public Affairs & Comunicare, spune că reprezintă industria de petrol și gaze, iar FPPG ţine pasul cu noutățile și inovarea, "așa că majoritatea companiilor care ne sunt membre sunt implicate activ și direct în viitorul Energiei, în conturarea lui".

Cum anume se întâmplă acest lucru? "Explorând diverse noi tehnologii, despre care s-a menționat așa, un pic. În prima parte a Summit-ului, s-a discutat despre solar, despre cât de important este și am observat și exemplul domnului Bostan, personal, în care a spus că este mult mai avantajos să faci o astfel de investiție", spune Covrig.

VIDEO Raluca Covrig (FPPG): România are potenţialul extraordinar de a fi producător de biometan

FPPG a identificat 11 piloni ai sectorului. "Al 11-lea este biometanul, o tehnologie nouă pentru noi, neutilizată în România. Însă România are un potențial extraordinar, de a fi producător de biometan, și dorim să facem parte din această schimbare, din acest viitor. Pe lângă biometan, haideți să nu lăsăm totuși deoparte și vechile tehnologii", atrage atenţia directorul FPPG.

"Să nu uităm de hidrocarburi, de energia geotermală. Dar de data aceasta vă dau un hint (n.n.: trad eng. indiciu): Există și energie geotermală cu buclă închisă.

Ce avem noi, în acest moment, în țară, ca proiecte funcționale, sunt pe energie geotermală cu buclă deschisă, adică folosesc apă din pământ, din niște acvifere. Ei bine, această tehnologie cu buclă închisă nu necesită aceste acvifere", spune Raluca Covrig.

Citeşte şi: Dan Motreanu: Reducerea emisiilor de metan, esențială pentru atingerea obiectivelor UE de climă

Care este condiţia, pentru a se ajunge la asta? "Trebuie să se foreze foarte adânc", spune expertul, detaliind: "Se ajunge foarte aproape de roca magmatică. Acea căldură încălzește o apă care este introdusă într-o conductă închisă și, prin termosifon, se încălzește acea apă şi se generează energie electrică și căldură.

Am zis deja. Cred că vorbim despre patru dintre piloni. Da, ne referim și la hidrogen, să nu uităm de hidrogen. Am tot discutat, este în continuare un subiect foarte mare. Ne uităm și la eolian, ne uităm și la captarea, transportul și stocarea dioxidului de carbon".

Acesta, stocarea de CO2, e un subiect foarte important "pentru România, până la urmă, pentru că, la începutul acestei veri, a fost pus în aplicare un regulament care spune așa: producătorii de gaze naturale și de petrol sunt obligați să își găsească partea, să facă și partea de stocare de dioxid de carbon, tocmai ca să arate că doresc să facă parte din această schimbare.

Citeşte şi: Virgil Popescu: ”Poate nu ar fi rău dacă cineva ar începe să investigheze speculațiile pe piață”

Producătorilor din România le revine o cotă de 9 milioane t/an de stocare de dioxid de carbon, din 50, la nivelul întregii UE. Este o tehnologie nouă, partea aceasta de CSS, pentru că așa se numește ea.

Lanțul valoric nu există, în acest moment, trebuie să fie creat, iar industria de petrol și gaze dorește să facă parte și este obligată să facă parte din această schimbare".

Raluca Covrig continuă: "Am menționat de biometan, menționez și de biocombustibil, să nu uităm de hidro, de energia hidro, care este, ne ajută și este la baza mixului energetic și am ajuns la 11 piloni.

Citeşte şi: Ministerul Economiei: Estimăm la de 6-7 mil. € alocarea pentru România din Fondul de Modernizare

Este un proiect, într-adevăr, care a fost început anul trecut, privind viitorul energiei. Am început prin niște discuții cu toată lumea interesată de această schimbare, am adus la masă autorități, industrii.

Nu mă refer doar la industria de petrol și gaze, aici discutăm pe anumite tehnologii și cu alte industrii, cum ar fi cea petrochimică, industria de ciment, de oțel, mari emițători, practic și energofagi, și am încercat să aducem toată lumea la aceeași masă să discutăm despre ce înseamnă aceste noi tehnologii, care sunt industriile afectate și nevoile industriilor și să încercăm să explicăm autorităților care ar fi următorii pași. Și uite așa am ajuns la niște lucruri concrete".

FPPG a mers mai departe, spune reprezentantul FPPG, arătând că s-a gândit "că inclusiv publicul larg trebuie să afle ce presupun acei 11 piloni, practic: o educație energetică, să spunem, pentru că, dacă în prima parte a evenimentului s-a discutat despre educație financiară, pe alocuri, noi încercăm să facem o educație energetică și să ajungem prin mai multe moduri, către publicul larg, să înțeleagă ce presupune fiecare tehnologie în parte și să nu mai existe frică".

Nici măcar lanţul valoric

Evenimentul a fost Newsweek Energy Summit, pentru viitorul energetic al României.

Dar există şi veşti bune. "Trebuie să fim și optimiști și trebuie să vedem și rezultatele acestor discuții pe care le-am avut noi", spune Raluca Covrig, "pentru că nu am rămas doar la stadiul de discuție.

VIDEO Raluca Covrig (FPPG): România are potenţialul extraordinar de a fi producător de biometan - Foto: Profimedia Images

Autoritățile au fost deschise, au înțeles nevoia și haideți să ne uităm specific de exemplu la CCS, adică la captarea transportului și la stocarea dioxidului de carbon. Acolo, cum spuneam, nu există nici măcar lanțul valoric, deci nu există legislație.

Citeşte şi: România, cu gaze neextrase din Marea Neagră, importă peste 1.000 de tone din străinătate

În schimb, acum este în curs de aprobare o ordonanță de urgență, care va reglementa în primă etapă această parte de CCS. Urmează să se facă și legislația secundară, atât pe stocare, cât și pe transport. Da, este o noutate, da, va nu va fi ușor, dar, dacă vom continua această muncă în echipă, cu siguranță vom ajunge mult mai repede la destinație".

Partenerii evenimentului din acest an sunt: ACUE - FEDERAȚIA ASOCIAȚIILOR COMPANIILOR DE UTILITĂȚI DIN ENERGIE, FPPG - FEDERATIA PATRONALĂ PETROL ȘI GAZE, NUCLEARELECTRICA, OMV PETROM, PREMIER ENERGY, ROMGAZ, TRANSGAZ, TRANSELECTRICA, TINMAR ENERGY

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te