VIDEO Premierul Florin Cîțu prezintă PNRR, alături de vicepremieri și ministrul Proiectelor Europene

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.06.2021 - 23:24
Premierul Florin Cîțu prezintă PNRR, alături de vicepremieri și ministrul Proiectelor Europene. / Foto: digi24.ro

Premierul Florin Cîţu a prezentat, la Guvern, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, alături de vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

SHARE

”PNRR este de azi pe site-ul MIPE. Poate fi citit şi analizat de toţi românii în acest moment. Cei de la CE au publicat şi ei recomandările referitoare la deficitul excesiv în România. Sunt bucuros să vă anunţ că strategia noastră a fost aprobată ca strategie oficial, scăderea deficitului. PNRR a fost depus la Comisia Europeană luni şi astăzi îl prezentăm în detaliu.

Este un program foarte important pentru România. Acest program a fost lansat când eu încă eram ministru al Finanţelor, anul trecut. Am fost implicat în acest program din primul moment. Anul acesta am avut două vizite la Bruxelles având ca temă PNRR pentru a mă asigura că avem un plan bun.

Detaliile – este vorba despre 29,2 miliarde euro bani care vor fi folosiţi pentru construirea a 450 kilometri de autostradă, sute de şcoli şi creşte, în special vom construi şi vom renova zeci de spitale. În 2024 vom avea un spital construit, asta e o premieră. Aşa cum am promis e foarte important pentru această guvernare să construiască spitale. Criza de sănătate a arătat foarte clar limitele sistemului de sănătate şi de aceea e foarte important pentru noi să dezvoltăm reţeaua de spitale, să o modernizăm (...)

Sunt trei mari sectoare care primesc bani - transporturi - 6,7 miliarde de euro, sănătate - 2,4 miliarde de euro și educație - 3,6 miliarde de euro”, a afirmat premierul Florin Cîțu.

Descarcă și citește PNRR

Componenta de reforme a PNRR

„Componenta de reforme din PNRR, lucru pe care toţi din clasa politică îl stim e că România are nevoie de reforme, iar în PNRR am creat mai mare transparenţă în care vom face aceste reforme. Vorbim de reforma sistemului de pensii care să fie bazat pe contributivitate şi sustenabil. Vom face acest lucru.

Reforma justiţiei – reparăm ce au stricat alţii în ani de zile. Reforma companiilor de stat, o altă reformă cu care ne luptăm de ani de zile, sifonarea banului public prin companiile de stat. Reforma în sistemul public, unde vom lega performanţa de venituri. Acum avem şi susţinerea finaciară pentru aceste reforme prin PNRR.

Prin PNRR ne asigurăm că banii care vin în România vor ajunge în toate colţurile României. Toţi românii vor beneficia de aceste 29,2 miliarde euro”, a explicat Cîţu, potrivit news.ro.

Acesta a adăugat că dobânda la împrumuturile prin PNRR este mult mai avantajoasă, iar banii vor fi folosiţi pentru investiţii.

”De ce luăm şi împrumuturi prin PNRR? România are nevoie acută de investiţii. Aceste imprumuturi se vor duce doar în investiţii, nu pot să meargă în consum. Aici nu cred că există dezbatere la nivelul clasei politicii sau societăţii că împrumuturile nu sunt bune. Noi oricum ne împrumutam, iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică, vorbim de 0 şi ceva la sută. E un plus pentru România că ne vom împrumuta la aceste dobânzi şi că vom investi”, a mai precizat prim-ministrul.

„Programul ne obligă să reușim”

„Prin depunerea PNRR România accesează o resursă care va schimba semnificativ componente din statul român. Chiar dacă nu ar fi fost pandemia România ar fi avut nevoie de reforme. Acest guvern exact această asumare o are, de realizare a acestor reforme (...) Faptul că UE alocă o sumă importantă pentru a ajuta țările să treacă mai repede peste efectele pandemiei e un instrument să nu mai invocăm scuzele invocate de 30 de ani când a fost vorba de reforme. Acest program ne obligă să reușim”, a declarat vicepremierul Dan Barna, subliniind că „PNRR e gândit să nu lase pe nimeni în urmă și să acopere toate regiunile”.

PNRR este un proiect de țară

„România nu a avut de foarte mulți ani un proiect mare de țară. PNRR este un proiect de țară care în 150 de zile a fost depus la CE și este un plan extrem de echilibrat, care în următoprii ani va garanta o prosperitate pentru toți (...) Dacă reușim să implementăm acest proiect vom construi o țară mai bună (...) Bani din PNRR vor merge către unitățile administrativ-teritoriale - propunem 4 categorii de beneficiari principali: municipii reședință, muncipii, orașe și comune. Toate comunitățile vor fi susținute în mod echilibrat și corect prin PNRR, fără discriminare politică

Educația - 3,6 miliarde de lei. Punem accent pe reducerea abandonului școlar, educație timpurie și la finalul acestor investiții vom crește cu cel puțin 10% numărul elevilor înmatriculați la liceeele agricole, vor fi create20.000 de locuri de recreere și lectură în școli, 20.000 de locuri în campusuri, 140 de creșe înființate și 10 centre de învățământ dual”, a puctat și vicepremierul Kelemen Hunor.

Urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene

„Vreau să fie foarte clar că urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene. Au fost foarte multe neadevăruri spuse despre PNRR. Pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene găsiți în acest moment tot PNRR, sunt 1.200 de pagini, plus anexele tehnice, alte peste 1000 de pagini.

Suntem a treia țară membră UE care publică tot PNRR și prima țaară care publică și anexele. Nu există obligația de a publica tot PNRR, este decizia fiecărui guvern (...). Am plecat de la o supraalocare, am redus pe toate componentele”, a punctat și ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te