VIDEO Operator din turism: Fără vouchere de vacanță, românii vor pleca în concediu în străinătate

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 19.02.2021 - 22:19
Foto: https://romania.directbooking.ro/

Suspendarea voucherelor de vacanță pentru anul 2021 a înfuriat industria de turism. Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a publicat vineri o scrisoare de protest în care arată voucherele de vacanță emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă.

SHARE

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) a publicat vineri o scrisoare de protest în care arată voucherele de vacanță emise în perioada 2019-2020 au creat peste 45.000 de locuri de muncă, iar eliminarea lor va afecta pe termen nedifinit turismul românesc.

Apelul vine după ce marți, mai multe asociații din turim și HORECA au protestat timp de două ore, închizându-și de bună voie, de data aceasta, localurile și hotelurile pentru două ore. 

„Am avut nevoie de 6-7 ani să convingem autoritățile de consecințele benefice ale voucherului de vacanță pentru turism și pentru refacerea capacității forței de muncă.

După doar trei ani de utilizare, iată că programul a fost oprit tocmai când aveam nevoie de el mai mult ca oricând. Am demonstrat cu cifre că e vorba de o investiție, nu de o cheltuială, o investiție din partea statului.

Am cerut chiar modificarea legislației fiscale pentru ca aceste vouchere să fie atractive și pentru firmele private”, a declarat Dumitru Luca, președintele ANAT în cadrul Newsweek LIVE.

Cea mai mare nemulțumire a patronatului vine din faptul că decizia de a suspenda voucherele a venit pe neașteptate. 

„Acest program a fost asumat pe 31 decembrie de către guvern, printr-o ordonanță de urgență. Guvernul și-a asumat continuarea acordării de vouchere, apoi, după o lună, șia dat seama că nu sunt bani. A fost pus în aceeași oală cu celelalte sporuri.

Dar e o percepție greșită. Acești bani se întorceau în economia reală și fiecare leu investit aducea 51 de bani la produsul intern brut. La fiecare 64.000 de lei se crează și se păstrează un loc de muncă”, a menționat Dumitru Luca. 

Președintele ANAT nu cred că voucherele de vacanță, acordate doar bugetarilor, au dus la creșterea artificială a prețurilor pentru vacanțele în România sau că hotelierii au cerut tarife diferite pentru cei care nu veneau cu bani lichizi.

„La noi e problema că sezonul e foarte scurt, pe litoral, puțin peste două luni. Este presiune pe cele două luni, căci majoritatea oamenilor își planifică concendiile atunci și de aceea se produce această mărire de preț.

Nu există tarife diferite în funcție de modalitatea de plată, este interzis prin lege acest lucru. Sistemul este bun, dar nu este perfect.

Voucherul a rămas plafonat la 1.450 de lei, salariul minim pe economie din urmă cu câțiva ani. Majorarea salariului minim trebuia să crească și acest plafon. Noi am cerut majorarea lui.

Și am propus să se dea sume mai mare pentru cei care doresc să își facă concediul la capetele de sezon, pentru a stimula turismul și în perioadele când hotelurile lucrează sub capacitate pe litoral”, a arătat Dumitru Luca, care este și director general la agenția de turism Coralli.

Acesta afirmă că poate era mai bine să ne fi spus din start că se stopează programul, pentru că hotelierii au accesat cheltuieli suplimentare pentru noul sezon și acum se văd cu o lipsă de câteva sute de mii de clienți care nu își vor mai permite acea vacanță.

Citește și: VIDEO Un proprietar de restaurant, după un an de pandemie: Am ajuns la capătul puterilor

„Din cei 1,3 milioane de bugetari, mulți au salarii care nu le permite o vacanță. Datorită acestui program, mulți au mers pentru prima oară într-o vacanță. Aceștia nu vor mai veni. Iar cei cu salarii mai mari, se vor îndrepta spre alte destinații, externe.

2020 a fost un an decent pentru turismul intern, în condițiile pandemiei, pentru că mulți și-au ales concediul în România. A fost o șansă de fidelizare a clientelei.

Turismul românesc a ieșit bine din această încercare.

Dar când de la zi la zi pierdem dintre operatori, iar țările din jurul nostru beneficiază de sprijin concret, noi pierdem salariații, în mare parte definitiv, poate vom ajunge în situația în care nu vom mai avea cu cine să lucrăm.

Va trebui să o luăm de la zero.

Foarte multe unități sunt închise și nu știm câte vor mai putea redeschide. Se va crea un decalaj și mai mare decât ce am avut și la referitor la tarife, și la calitatea serviciilor. Așa că mulți vor pleca din nou în străinătate”, este de părere Dumitru Luca. 

Acesta a precizat că din toate măsurile promise de guvern anul trecut, au funcționat doar cele privind șomajul tehnic. 

„Au fost măsuri pentru sprijinirea forței de muncă. Funcționează, chiar dacă sunt întârzieri mari și se cer dosare și aplicații lună de lună.

Au fost două scheme anul trecut, IMM Invest, dar la care nu au avut acces cei din turism și alimentație publică, pentru că eram în categorie maximă de risc, iar băncile nu se uitau la noi.

Au fost granturi, dar s-au făcut multe greșeli. Ni s-a spus că banii vor veni până la finalul anului, dar s-au plătit doar 11% din bani pe măsura 2.

Iar la măsura 3 e iar un fiasco.

S-a mai blocat și o ordonanță prinvind compensarea pierderilor din industria ospitalității, dar și-au dat seama că nu au bani.  Estimăm că plățile vor fi abia în 2022. Dar cine va rezista până atunci. Ministrul Economiei ne-a asigurat că luptă să obțină banii.

Turismul este în moare clinică și riscăm câteva sute de mii de șomeri”, a avertizat președintele ANAT, în cadrul Newsweek LIVE.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te