VIDEO DN6, surpat la o săptămână după ce a fost „cârpit”. Trebuia transformat în Drum Expres

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 19.04.2023 - 11:14
DN6 s-a surpat, TIR-urile merg pe burtă. - Foto: Facebook/Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere
DN6 s-a surpat, TIR-urile merg pe burtă. - Foto: Facebook/Dacian Luncan

Până în 2023, România nu a ajuns la 1.000 km de autostradă, iar pe șoselele existente apar „surprize” la tot pasul. DN6 Orșova - Caransebeș s-a surpat la Mehadia, la o săptămână după ce a fost cârpit. Iar pe DN7, Pitești - Sibiu, se merge pe un fir într-o zonă. Tot surpare.

SHARE

România e încă departe de o infrastrctură rutieră decentă pentru secolul XXI. Are mai mult o „infra-catastrofa-rutieră”. Doar în ultima perioadă s-au surpat zone de pe două drumuri naționale extrem de aglomerate, DN6 și DN7, pentru care nu prea există alternative rutiere viabile.

DN6 Orșova - Caransebeș s-a surpat la Mehadia, la o săptămână după ce a fost cârpit. Autoturismele abia trec, TIR-urile se târăsc pe burtă. Iar alternativă rutieră viabilă nu prea există. Pentru a ocoli zona afectată, șoferii care vor să ajungă de la Caransebeș la Orșova sau viceversa ar trebui să parcurgă cel puțin o distanță dublă, mergând prin Reșița, pe drumurile județene 58 și 57B. 

DN 6 este un drum național din România, care leagă capitala României, București de municipiul Timișoara și de granița cu Ungaria, terminându-se la Cenad. DN6 trece prin Alexandria, Roșiorii de Vede, Craiova, Filiași, Caransebeș și Lugoj.

Citește și: Infrastructura rutieră, pe butuci: 60% din podurile din Suceava au nevoie de reparații, 20% urgent

CNIAR a scris, ieri, că săptămâna trecută s-a reparat DN6 după ploile abundente de la începutul luni. Zilele acestea, DN6 a cedat, din nou, și se intervine în același loc.

„Se intervine în permanență pe DN6, zona localității Mehadia, județul Caraș-Severin❗

🟠 Săptămâna trecută au fost făcute lucrări de remediere la tasarea produsă anterior pe DN6 în zona localității Mehadia, dealul Plugovei.
🟠 Aceste tasări s-au produs în urma precipitațiilor abundente din ultima perioadă.
🟠 Pentru remediere s-au făcut lucrări la șanțuri de gardă, un dren longitudinal de 50 metri lungime, excavații, trei drenuri transversale pentru captarea infiltrațiilor de apă din sistemul rutier, s-a refăcut apoi sistemul rutier cu geotextile, piatră brută, balast, strat de piatră spartă și trei straturi de asfalt.
🟠 Tasarea a fost remediată ca lucrare în regim de urgență, pe o grosime de peste 2 metri, dar s-a constatat că este o tasare de mai mare adâncime pentru care este nevoie de lucrări mai ample.
🟠 Se intervine în permanență cu material granular pentru aplanarea denivelării.
🟠 Urmează să fie realizate în perioada imediat următoare expertize geotehnice și foraje pentru a se afla care este cauza cedării.
🟠 În acest timp se va monitoriza zona permanent până se va găsi o soluție pentru menținerea traficului”, a explicat CNAIR, pe Facebook, situația de pe DN6 Orșova - Caransebeș. 
 

Pe DN6 trebuia cosntruit un Drum Expres, dar demersurile concrete au întârziat foarte mult.

Abia în ianuarie 2022, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ales câștigătorul care va elabora studiul de fezabilitate pentru viitorul drum de mare viteză București - Alexandria. Durata contractului este de 17 luni. 

 

Pe DN7 Valea Oltului, principalul drum care traversează România de la Vest la Est, se circulă la paletă

Pe DN7 Valea Oltului, principalul drum care traversează România de la Vest la Est, se circulă la paletă.

Traficul este un coșmar. Drumul s-a surpat de două ori în același loc de la începutul anului, în zona Boița, județul Sibiu. Iar despre mult așteptata autostradă Pitești - Sibiu nu vom putea vorbi la timpul prezent decât prin anul 2028, conforme estimărilor oficiale. 

Prima surpare s-a produs pe 22 ianuarie, dar după cinci zile de restricții și cârpeli, circulația a fost reluată normal.

Nu pentru mult timp, însă. La începutul lunii februarie, DN7 Valea Oltului s-a crăpat și surpat din nou la Boița. Iar până când drumarii vor reuși să stabilizeze și să repare porțiune de drum, se circulă pe un singur fir, alternativ, la paletă. 

Ultima verificare oficială a situației de Boița a avut loc pe 12 aprilie. Iar rezultatul n-a fost îmbucurător.

„La data de 12 aprilie, la ora 14,30, s-a întrunit comisia de verificare a semnalizării rutiere de instituire a restricțiilor de trafic pe DN 7. Astfel, membrii comisiei s-au deplasat pe sectorul de drum cuprins între pozițiile kilometrice 246+700 m – 246+900 m, aflat în execuție. În urma verificărilor din teren a condițiilor de circulație simultană pe ambele direcții de mers, în zona restricționată de trafic alternativ pe singura bandă, s-au constatat mai multe lucruri”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Poliției Județene Sibiu, Elena Welter. 

Membrii comisiei au remarcat faptul că din cauza geometriei drumului (curbă la dreapta), profilul drumului transversal este mixt, fiind încadrat pe partea dreaptă de stâncă (perete vertical), iar pe partea stângă de un rambleu de 10 metri în apropierea râului Olt.

Prin urmare, s-a constatat că lățimea gabaritului este de 6,40 m, „fapt ce nu permite în condiții de siguranță traficul greu și foarte greu, autovehiculele neavând spațiul necesar de a trece efectiv unele pe lângă altele în secțiunea transversală”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te